NAJLJEPŠI FILM

Francesca Schiavo: Spojila sam ljubav prema filmu i dizajnu

Oscara za scenografiju na noćašnjoj dodjeli ponijeli su Dante Ferretti, koji si je njime čestitao i jučerašnji rođendan, te Francesca Lo Schiavo, koja je nagradu posvetila svojoj domovini Italiji. Akademijini glasači nagradili su ih za film “Hugo” Martina Scorseseja. Oboma je to već treći zlatni kipić.

Dante, često ste radili sa Scorsesejem. Što je ovoga puta bilo drukčije, pored činjenice da ste mnogo radili s digitalnom tehnologijom? – Do sada sam radio na osam filmova s Martinom i za cijelu ekipu bio je to prvi put da se susreće sa zelenom pozadinom. Kada smo počeli film je trebao biti 2D no onda su ga odlučili napraviti u tri dimenzije. Istražili smo sve mogućnosti i shvatili da ćemo morati paziti na svaki detalj, mizanscenu, dubinu i ostalo. Mislim da je odluka bila dobra. Kada sjedite u kinu doslovno ste u našem filmu, a to je osjećaj koji smo i htjeli postići.

Francesca, zbog čega ste odabrali filmsku karijeru? – Prije mnogo godina u Italiji shvatila sam da me jako zanima dizajn interijera, a istovremeno sam obožavala filmove. Kada sam shvatila da se mogu baviti i jednim i drugim istovremeno bio je to početak moje karijere.

Što će ovaj Oscar promijeniti u Vašem rasporedu? – Ništa se nije promijenilo. Sutra ujutro ustajem rano i vraćam se na posao. Ovo je važno priznanje našem radu, ali svaki novi film nam je kao prvi. To je ujedno i naš odmor – rad na novom filmu.

Linker
29. travanj 2024 01:22