HUGH LAURIE

Glazbena karijera dr. Housea

Nećete ići vodoinstalateru po financijski savjet, niti ćete kod zubara kupovati ribu, pa ne znam zašto bi itko slušao album nekog glumca. Pa, ipak, možda pokušaju. Što se mene tiče, ja sam ispunio davni san. Od djetinjstva volim blues i stalno ga slušam, sviram klavir, naučio sam svirati i gitaru i eto, sad sam snimio album. Kad mi je diskografska kuća Warner lani ponudila tu mogućnost, pomislio sam, zašto ne. Navršio sam 50 godina i ako sad to ne učinim, poslije ću, možda, žaliti – objasnio je britanski glumac Hugh Laurie , zvijezda serijal­a “House”, zašto je objavio album “Let Them Talk” – u prijevodu “Samo neka pričaju”.

Snimio ga je u New Orleansu s glazbenicima kojima se oduvijek divio: kraljicom soula Irmom Thomas, poznatoj po hitu ‘Time Is On My Side’, njuorlinskim legendama Dr. Johnom i Allenom Toussaintom, a u jednoj pjesmi gostuje i njegov poznati sunarodnjak, pjevač Tom Jones. Laurie na albumu izvodi poznate blues-skladbe, poput tradicionalnih ‘St. James Infirmary’ i ‘They’re Red Hot’ Roberta Johnsona. A iako se isprva nećkao da svoju ljubav prema bluesu i glazbi New Orleansa pokazuje pred drugima, jer nije ni Amerikanac, niti crnac, s vremenom se predomislio.

­­

– Ni Shakespeareove drame se ne prikazuju samo u kazalištu Old Globe, niti Bacha sviraju samo Nijemci, pa zašto onda bijeli Britanac ne bi pjevao blues – kaže Hugh Laurie te najavljuje europsku turneju na kojoj će predstaviti album: već 27. travnja nastupa u Hamburgu, a potom u Londonu, Machesteru i Parizu. Uostalom, neće mu to biti prvi koncerti: već nekoliko godina nastupa s dobrotvornom rock-grupom Band From TV, sastavljenom od poznatih kolega glumaca, me­­đu kojima je i James Den­­ton iz ‘Kućanica’.

Feđa Kalebić

­

Linker
29. travanj 2024 06:37