EKSKLUZIVNI INTERVJU

Guy Pearce: I moja žena je zaljubljena u Kate Winslet

Australski glumac Guy Pearce (43), dobitnik Emmyja za najboljeg epizodnog glumca u HBO-vom miniserijalu “Mildred Pierce”, s pozornice je zahvalio Kate Winslet , kolegici sa snimanja, a onda i supruzi Kate Mestitz, s kojom je u braku već 14 godina. Emmy za ulogu zavodnika koji prvo ljubuje s Mildred Pierce, a onda i s njezinom kćeri Vedom, njegova je prva velika nagrada. Guy Pearce već 15 godina glumi u Hollywoodu, snimio je nekoliko hvaljenih filmova, među kojima su najpoznatiji “L.A. povjerljivo”, “Memento” i “Uvjeti predaje”, ali se i dalje ne kani preseliti u Ameriku jer se ne želi odvajati od obitelji i prijatelja.

Što vas je toliko oduševilo kod Kate Winslet? – Ona je fenomenalna. Pametna, radišna i jednostavna, nije ni čudo što sam već godinama zaljubljen u nju. Čak sam se nekoliko puta uhvatio da za vrijeme zajedničke scene samo stojim i gledam u nju te potpuno zaboravim kako bih i ja trebao glumiti i nešto kazati.

Što vaša supruga misli o tome? – I ona je jednako zaljubljena u Kate, tako da me u potpunosti razumije. Uostalom, i ona se zove Kate, a zna i da smo i Kate Winslet i ja rođeni na isti datum, pa nije neobično da se nešto čudno događa među nama. Šalim se, naravno.

Što vas je fasciniralo u priči o Mildred Pierce? – Mildred Pierce je izuzetan lik, ali mene je to razdoblje, tridesete godine prošlog stoljeća, samo podsjetilo kako neke stvari uzimamo zdravo za gotovo. Uzmite, na primjer, kako su se muškarci ponašali prema ženama. Tada je bilo normalno da se prema ženi odnose kao prema osobi manje važnosti. Možete to primijetiti i u serijalu “Momci s Madisona”, koji opisuje šezdesete. I zapravo je čudo koliko su se stvari poboljšale, iako, ponavljam, ni danas odnos prema ženama nije idealan.

­

Kako to da ste od cijele dekade zapazili baš taj odnos muškaraca i žena? – Vjerojatno zato što sam odrastao bez oca, koji je preminuo kad mi je bilo devet godina, pa sam živio s majkom i sestrom. Pretpostavljam da mi je zato mnogo lakše sagledati stvari iz ženske perspektive.

Je li to jedan od razloga zašto ste već 14 godina u sretnom braku? – Možda, ali to nije samo moja zasluga. Moja supruga je također odlučna osoba i uvelike je zaslužna za funkcioniranje naše veze. Od nje sam mnogo naučio o zajedničkom životu: da moramo biti iskreni, da ništa ne smijemo skrivati od partnera, čak i kad prolazimo kroz najteže trenutke… A ako ste uvijek iskreni sa suprugom, ako joj govorite sve što mislite i radite, ali i znate sve njezine tajne, a i dalje želite biti s njom, onda znate da ste pronašli idealnu osobu. No, znam da to nije lako i da mnogi holivudski brakovi ne traju dugo.

Kad vam je brak bio u najvećoj krizi? – Prije desetak godina, kad sam bio bijesan na cijeli svijet. Mislim da sam zapravo samo bio nesiguran u svoje sposobnosti, a tu sam nesigurnost pokušao nadomjestiti arogancijom. Ništa mi nije bilo dovoljno dobro i bio sam ljut na način na koji Hollywood funkcionira. Srećom, moja je supruga bila strpljiva i pomogla mi je da potražim stručnu pomoć pa sam se uz psihoterapiju i meditaciju uspio smiriti i shvatiti da Hollywood ne mogu promijeniti, nego da se ja trebam prilagoditi.

Josip Jurčić

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli intervju s Guyom Pearceom pronađite u tiskanom izdanju Glorije (br. 872) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
27. travanj 2024 09:58