PREMIJERA: SUMNJA

Holivudski film pomaže hrvatskoj predstavi

U prostorijama zagrebačkog Movieplexa u centru Kaptol održana je hrvatska premijera filma „Sumnja“ redatelja i scenarista Johna Patricka Shanleyja, koji je film napravio po svojoj drami. Napeta priča koja se bavi propitivanjem vjere i univerzalnih ljudskih vrijednosti, osvojila je brojne nagrade te nominacije za Oscara za gotovo cijelu glumačku ekipu: Philip Seymour Hoffman koji glumi svećenika osumnjičenog za pedofiliju nominiran je za najbolju sporednu mušku ulogu, Meryl Streep u ulozi rigidne časne sestre za glavnu žensku ulogu, a Amy Adams i Viola Davis za najbolje sporedne uloge u tom djelu.

Međutim, iako je film privukao veliku pažnju hrvatske javnosti, istoimena predstava kazališne kuće Planet Art, u režiji Marka Torjanca doživjela je puno manji medijski odjek.

– Moram spomenuti da se jako loše osjećam kao glumica u ovoj zemlji. Svi su u novinama najavili ovaj film ali nitko nije spomenuo predstavu. Što je velika šteta jer bi se svakako i mi u Hrvatsko time pohvalili da uspješno pratimo svjetske kulturne trendove. Jedan novinar je razgovarao s Meryl Streep i ona mu je otkrila da nikad nije glumila uloge koje su već prije nje interpretirale brojne kazališne glumice. On naravno, nije imao pojma da uopće postoji ova kazališna predstava. Ovo je prilika da spomenemo da smo imali „Sumnju“ prije filma, prepoznali smo kvalitetu tog dramskog teksta. Često podcjenjujemo publiku i radimo predstave za površne gledatelje, te vrlo često zaboravljamo da imamo i zahvalne, pametne gledatelje, kao što je riječ u ovom slučaju – ispričala je poznata kazališna i filmska glumica Slavica Knežević koja je u predstavi „Sumnja“ utjelovila lik sestre Alojzije Beauvier.

Glumac i redatelj predstave Marko Torjanac najavio je i film uvodnim govorom prije same projekcije , a nama je objasnio zašto se odlučio za režiju upravo Shanleyjeve drame.

– Naišao sam na “Sumnju” Johna Patricka Shanleyja, tekst koji je obilježio čitav jedan period, koji pomiče i sadržajno i dramaturški obrasce pisanja te zadire duboko u čovjekovu nutrinu. Znao sam da je taj tekst nešto što mi u Planet Artu trebamo raditi. Sviđa mi se što nam autor ne nudi odgovore, nego čovjek sam za sebe na temelju svojih vrijednosnih sudova donosi odluku. „Sumnja“ je i psihološki triler, a mislim da će film biti jednako uzbudljiv, zanimljiv i uznemirujuć kao i predložak tog teksta. Stoga sam vrlo pomno tražio glumačku podjelu za „Sumnju“ i radio sam audicije i za mlađe glumce. Na kraju sam vidio u ulozi mlađe časne sestre James glumicu Anastasiju Jankovsku, a mislim da bi i sam autor, Patrick Shanley, da vidi njezinu interpretaciju, bio njome oduševljen – objasnio je Marko Torjanac, otkrivajući da je njihovu izvedbu, obzirom da nije riječ o jednoznačnom tekstu, odlično primila i publika na nedavnom gostovanju u Imotskom.

Mlada glumica Anastasija Jankovska opisala je kako se osjećala glumeći u predstavi te kako se snašla u Imotskom.

– Tamo su genijalni ljudi, na trenutke smo tijekom predstave iskusili takvu tišinu koja jednostavno – zuji. Oduševljena sam publikom u Imotskom. U predstavi igram sestru James, mladu časnu sestru koja je nadobudna, želi promjenu i bolji svijet. Baš kao i ja, mlada je pa sve gleda u rozom svjetlu – uz osmijeh je prije premijere holivudske verzije drame otkrila 23-godišnja glumica.

Film je od četvrtka na repertoaru hrvatskih kina, a kako u hrvatskoj verziji, na kazališnim daskama, izgleda adaptacija jedna je od najizvođenijih drama na svijetu, dobitnice Pulitzerove nagrade i nagrade Tony (kazališni pandan filmskom Oscaru), možete pogledati u kazalištu Planet Art od 7. veljače.

Gordana Kolanović

Linker
27. travanj 2024 01:28