NAJTEŽA ŽIVOTNA UTRKA

Hrvatska atletska rekorderka nakon poroda odmah na kemoterapiju

Mlada i uspješna atletičarka, sprinterica Maja Golub Fijačko (26) prije nepunih mjesec dana na svijet je donijela novi život, predivnu, malenu djevojčicu Riu. Praktički istoga dana krenula je u borbu za svoje ozdravljenje, svoj život. Samo tri dana prije termina poroda dijagnosticiran joj je Hodgkinov limfom, zloćudna bolest koja u prvom redu zahvaća limfne čvorove i koštanu srž. Sve se u Majinu životu promijenilo u samo jednoj noći, piše Jutarnji list .

– Te noći, sa 27. na 28. listopada, s četvrtka na petak, Maja se probudila s kvrgom na vratu veličine muške šake. Isti čas otišla je k liječniku. Za samo tri dana, 1. studenoga, bio joj je termin poroda i željno je iščekivala rođenje svoga prvog djeteta, malene djevojčice. Napravljena je biopsija i otkriven Hodgkinov limfom, srećom u prilično ranom stadiju i šanse za izliječenje su velike. No, s obzirom na to da je trebala na daljnje pretrage, hitno je otišla u Kliniku za ženske bolesti i porode u zagrebačkoj Petrovoj na carski rez i rodila zdravu djevojčicu Riu. Pet dana nakon poroda Maja je morala na Rebro na daljnje pretrage, a Ria je s tatom Markom otišla doma. To je Maji bilo strašno. Plakala je i jedva se rastala od malene. Ja sam joj govorila: “Daj, Majo, pa to je nakratko, vidjet ćeš je, brzo ćeš doći doma” – priča jedna od Majinih najboljih prijateljica Ivana Lažeta.

– Nakon prve dijagnoze, limfoma na vratu, Maji je rendgenskim pregledom otkrivena i kvržica između pluća i srca zbog koje će nakon ciklusa kemoterapije, vjerojatno u proljeće, morati i na zračenje. I zato smo se maksimalno angažirali na sve strane, od Hrvatskog atletskog saveza preko plakata po gradu do Facebooka – priča Ivana.

Hrvatski atletski savez maksimalno će se angažirati oko pomoći svojoj članici i pomoć traže na sve strane. Naša najbolja bacačica kladiva Ivana Brkljačić odmah je dala podršku akciji i bacila se na okretanje telefonskih brojeva za svoju kolegicu.

– Svi ćemo napraviti koliko god možemo. Znamo koliko je naš savez siromašan i koliko se malo daje za atletiku. Vrhunski sportaši imaju zdravstveno osiguranje kao da su nezaposleni i zato im treba pomoći. Na žalost, kada zakon nije propisao bolje uvjete. Dat ćemo sve od sebe da se za Maju prikupi što više novca. Maja nas treba da budemo uz nju i bodrimo je u ovoj utrci života – kaže Ivana Brkljačić.

Uz nju je odmah stala i svjetska rekorderka u skoku u vis Blanka Vlašić, koja će svojim utjecajem pokušati pomoći kolegici. Otvoren je račun broj 3214646058 za pomoć Maji u Privrednoj banci.

Pročitajte izvorni tekst u Jutarnjem listu.

Linker
26. travanj 2024 13:44