FRANCUSKI SAN

Hrvoje Dumančić svoje konje izlaže u Parizu

- U Pariz sam se zaljubio već prilikom prvog posjeta, prije 16 godina. Moja ljubav traje i u francuskoj metropoli svake sam godine bar nekoliko puta. Već sam se toliko udomaćio da mi se uvijek čini kao da iz Zagreba putujem doma, posebice nakon što sam lani tamo živio i stvarao dva mjeseca. Pariz je poseban, nezaobilazan za svakog umjetnika. A moja specijalizacija i opredjeljenost za konjičku skulpturu dala mi je prednost i prepoznatljivost, koju francuska publika cijeni i voli – kaže akademski kipar Hrvoje Dumančić (37), čije će skulpture pariški ljubitelji umjetnosti početkom listopada moći vidjeti u dvije galerije.

Sudjelovanje na međunarodnoj skupnoj izložbi, koju organizira Francusko udruženje “ArAnimA”, veliko mu je priznanje. Naime, nakon selekcije stotina radova pristiglih iz cijelog svijeta, žiri tog Udruženja za izložbu u galeriji “L’Espace Beaurepaire”, odabrao je nekoliko desetaka slika i kipova, među kojima je i Dumančićeva skulptura “Castor & Pollux”. Izložba će biti otvorena 1. listopada 2012.

A četiri dana kasnije, Dumančićeve skulpture konja bit će izložene na njegovoj samostalnoj izložbi u privatnoj galeriji “Nouvel Organon” na Montmartreu. Zagrepčaninu Hrvoju Dumančiću konji su jedini motiv umjetničkog stvaralaštva. U Francuskoj je prvi put izlagao 2002., na prestižnom međunarodnom salonu “Xe Salon International de Saumur” u Saumuru, rodnom gradu Coco Chanel, na kojem je – kao 27-godišnjak – za skulpturu “Aramis” osvojio prvu nagradu.

Skulpturama konja koje mame i zaokupljaju snažnim emocijama, privukao je golemi broj posjetitelja na svoje brojne skupne i samostalne izložbe u Saumuru, Rueil Malmasionu i Parizu. Mnogi konji od bronce, aluminija i terakote ostali su u Francuskoj, u galerijama i umjetničkim zbirkama tamošnjih kolekcionara, a Dumančić je lani, kao jedini Hrvat, primljen u članstvo međunarodnog francuskog udruženja animalista “ArAnimA”.

Osim u galerijama i obilasku njemu dragih mjesta, Dumančić će dio vremena provesti i na utrkama konja, jer je od svoje sedme godine pasionari jahač i natjecatelj u preponskom jahanju.

Snježana Dragojević Harapin

Linker
29. travanj 2024 06:48