JASON STATHAM

Imam ja i nježnu stranu

Najtraženiji akcijski junak u Holly­wo­odu trenutačno je Britanac Jason Statham, i to zahvaljujući filmovima “Transporter”, “Smrtonosna utrka” i “Ubrzanje”. Proćelavi 36-godišnjak, rođen u gradiću Sydenhamu u okolici Londona, u mladosti je volio sport i dvanaest godina bio je britanski rep­rezentativac u skokovima u vodu, a kad mu je to dosadilo, prebacio se u manekene. Iako je pomalo i glumio, u uličnom teatru, vjerojatno nikad ne bi stao pred filmske kamere da ga nije zapazio redatelj Guy Ritchie koji mu je ponudio ulogu u svom debitantskom filmu “Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške”.

Usli­jedile su uloge u “Ubrzanju” i “Gadu”, s kojima je Statham pos­tao popularan među ljubiteljima akcijskih filmova, a ni­malo lošije nije prolazio ni među ženama. Bio je u ve­zi s modelima Kelly Brook i Sophie Monk, a sad je ve­zi s manekenkom Alex Zosman. Posljednji film “Smrtonosna utrka”, koji se sad prikazuje i kod nas, prerada je istoimenog hita iz 1975. Statham u njemu glumi kažnjenika koji dobiva priliku za pomilovanje, ako nastupi u opasnoj utrci u kojem je pobjednik onaj tko preživi.

Što vas je privuklo “Smrtonosnoj utrci”? – Sviđala mi se osnovna ideja, no problem je u tome što je to samo prerada filma iz 1975., a prerade rijetko kada uspiju. Zato sam prvo odbio ulogu. Predomislio sam se tek nakon što sam razgovarao s redateljem Paulom Andersonom jer mi je on pokazao skice automobila koji će se koristiti u filmu. Potpuni sam luđak za automobilima, a znao sam i da ću se nakon snimanja moći pred dečkima hvaliti što sam sve vozio.

Zašto u Hollywoodu više nema velikih akcijskih zvijezda poput Sylvestera Stallonea ili Arnolda Schwarzeneggera? – Ne znam. Prije petnaestak godina imali smo velikane poput Stallonea, Schwarzeneggera, Mela Gibsona i Brucea Willisa. No, nitko od njih više ne snima prave akcijske filmove, a novih junaka nema. Ne znam zašto.

Bojite li se da će vas u Hollywood uvijek smatrati samo akcijskim junakom? – Pokušavam to promijeniti. U “Pljački”, mom prethodnom filmu, ne ubijam baš sve koji mi se nađu na putu. Problem je što mi uglavnom šalju scenarije za takve filmove. Jasno mi je da svijet tako funkcionira. Kad vide da na vama mogu zaraditi, pokušat će vas iscijediti do kraja. U tom filmu glumili ste pljačkaša banke.

Jeste li vi ikada učinili nešto nezakonito? – Vjerujem da je većina ljudi barem jednom prekršila zakon. Neki su u dućanu ukrali bombon, drugi prekoračili ograničenje brzine za deset kilometara. Plja­čka banke je vjerojatno stoput uzbudljivija, ali je i kazna isto toliko puta stroža. Naravno, neću vam reći jesam li prekršio neki zakon. Ja sam glumac, a ne kriminalac.

Čime podižete adrenalin? – Sportom. Obožavam malo opasnije, borilačke sportove, snowboarding, ronjenje… Kad poželim pitomiju zabavu, igram nogomet s dečkima za klub Holly­wood United. Niste spomenuli skokove u vodu, a nekada ste bili među najboljima na svijetu. – Uživao sam u tom sportu, a u jednom trenutku sam bio 12. na svijetu. No, to je mali sport i s njim se teško probiti.

Kanite li se okušati u nekom od borilačkih sportova? – Nikako. Obožavam ih, osobito one u kojima su dopušteni gotovo svi udarci, ali ti su borci za klasu bolji od mene. Volim trenirati, no radije se držim glume.

Jeste li gledali uživo Mirka Filipovića? – Jesam, u Manchesteru, kad ga je nogom nokautirao Gabriel Gonzaga. No, Mirko je sjajan borac i siguran sam da će se vratiti na vrh jer ima i snagu i karakter.

Imate li vi i nježniju stranu? – Naravno, zar se to ne vidi? I muškarci ponekad plaču. Kada vas djevojka ostavi ili umre netko veoma drag, normalno je da pustite suzu. Ne vjerujem da muškarci ne smiju pokazivati emocije.

A što vas, pak, može razljutiti? – Pobjesnim kad mi netko ošteti automobil ili motor. U Los Angelesu uglavnom vozim audi RS 6, a u Londonu sam najčešće na motociklu aprilia RSV 4. To su moji ljubimci, i bolje je za vas da ih ne dirate.

Gdje sada živite? – Najviše sam u Los Angelesu, ali sve svoje vrijedne stvari čuvam u svojoj kući u Engleskoj. To je moj dom, a u kući u Los Angelesu se osjećam kao u vikendici.

Josip Jurčić

Linker
03. svibanj 2024 06:46