DUŠKO MODRINIĆ

Internetske nezgode jednog galeba

Proslavio se kao snalažljivi vlasnik turističke agencije koji, dalmatinski “fjakasto”, zavaljen u ležaljku, naređuje svojim djelatnicima da mu šalju slike stoljetnih maslina uz magistralu, kao jahač tovara koji se izgubi u gudurama Dalmatinske zagore ili turistički vodič koji govori španjolski, a s njim je grupa Portugalki i jedna Šveđanka. Djeca i prolaznici na ulici ga pozdravljaju s “Crni Roko” ili “Roko crna bobica”. Zadarskog glumca Duška Modrinića, koji je lani snimio prvu od četiri reklame za T-Mobileov ured za van, za ulogu šarmantnog turističkog vodiča Roka otkrila je pjevačica i TV voditeljica Ida Prester, koja je zaposlena i kao casting menadžerica u jednoj produkcijskoj kući.

– Zbog reklama sam morao skratiti dugu kosu do ispod uha – priča 28-godišnji Duško Modrinić čija je partnerica Mare u reklamama njegova kolegica i sugrađanka Anica Kovačević.

– Najzabavnije je bilo na snimanju druge i treće reklame, kad sam pokraj Obrovca jahao magaricu. Iako je tovara lakše jahati od konja, jer je manji i sporiji, jedna me magarica, zvučnog imena Brena, dokrajčila. Bila je vrlo tvrdoglava, u nekoliko navrata krenula je krivim smjerom i da bismo je “ispravili”, mamili smo je njezinim mladuncem. Pomoglo je – kaže taj rođeni Zadranin kojeg je za izgovor njemačkog u reklami pohvalio i četiri godine stariji brat Edi, po zanimanju turistički vodič. Rokovim “galebarskim i poduzetničkim zgodama” smije se i Duškova mama Ana, službenica u HZZO-u, koja je muzikalnost i lijep glas prenijela i na svoja tri sina.

– U našoj se kući u zadarskom naselju Arbanasi – priča Duško – uvijek feštalo i pjevalo, tako da je moj šest godina mlađi brat Mihovil odlučio biti pjevač. Ja sam kao klinac sviruckao gitaru, završio sam solo pjevanje u srednjoj glazbenoj školi, a pjevao sam u klapi Kondura, u crkvenom zboru i u zboru zadarskog Filozofskog fakulteta.

Glumac ima uho i za jezike: uz engleski i talijanski s braćom i mamom priča i arbanaski – govor zadarskih Arbanasa, čija je osnova albanski jezik. Svoj glas je u animiranom serijalu “Laku noć, Hrvatska” “posudio” likovima Ive Sanadera, Denisa Latina, Ivice Račana, Zdravka Mamića, Zorana Vakule, Nevena Ciganovića, Siniše Svilana i drugih.

– Za vrijeme studija pozvao me profesor Joško Ševo da sinkroniziram likove poznatih Hrvata, a meteorolog Zoran Vakula me i pohvalio – govori Duško Modrinić, koji je prve glumačke korake napravio u školskim predstavama. U ratu je počeo glumiti u dramskom studiju HKK Zadar, a kad nije igrao u predstavama – prodavao je ulaznice i tako zarađivao džeparac.

Upornost se isplati

– Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu upisao sam iz četvrtog pokušaja. Prvi put sam uganuo nogu i na audiciju došao na štakama. Kad su me odbili, vratio sam se u Zadar i mijenjao smjerove na Filozofskom fakultetu: studirao sam arheologiju, talijanski jezik i zemljopis. Ni nakon tri godine nisam odustao i na kraju sam uspio upisati studij glume. Tako mi se ostvarila velika želja još otkad sam u osnovnoj školi za MajČin dan recitirao pod reflektorima.

Glumio je u predstavi “Mož i žena” u kazalištu u »akovcu, u “Patnjama mladog Werthera” na varaždinskoj Kult sceni i u predstavi “Seks, drugs&rock’n’roll” u pulskom HNK. Pojavio se u epizodnim ulogama poštara i pjevača u serijalima “Cimmer fraj” i “Bitange i princeze”. Žao mu je što nikad nije dobio neku filmsku ulogu. Prošli je tjedan u Gradskom kazalištu mladih Split odigrao ulogu – homoseksualca Nina u komediji “Mambo italiano”, čija je premijera bila potkraj veljače u Zadru.

– Igram homoseksualca koji iznevjeri dečka. Naime, zaljubi se u djevojku i njome se oženi – govori Duško Modrinić, koji je već četiri godine u vezi sa Sinjankom Andreom Putnik, studenticom hrvatskog i pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U slobodno vrijeme voli se isplesati, često ide na rock-koncerte poput Red Hot Chili Peppersa, čita knjige Salmana Rushdieja, a kao svoje poroke – ali i gušte – izdvaja uživanje u dobroj spizi i lutanje. Jer, poput turističkog vodiča Roka koji ga je proslavio, voli putovati i istraživati nove krajeve…

Marijana Marinović

Linker
27. travanj 2024 00:34