CANNES 2009.

Isabelle Huppert nagradila najdražeg redatelja

Austrijski redatelj Michael Haneke osvojio je s filmom “Bijela vrpca” Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu. Crno-bijeli film, mračna priča o životu u njemačkom selu uoči I. svjetskog rata, pobrao je hvalospjeve kritike nakon festivalske premijere, a Hanekeove izglede da trijumfira u inače vrlo dobroj ovogodišnjoj konkurenciji, povećala je i predsjednica festivalskog žirija Isabelle Huppert. Francuska glumica osvojila je u Cannesu prije osam godina nagradu za najbolju glumicu zahvaljujući Hanekeovom filmu “Pijanistica”, a ove je godine Zlatnu palmu dodijelila svojem omiljenom redatelju.

– Sretna sam što smo mogli nagraditi izvanredan film. Naravno, s Hanekeom sam već snimila dva filma. Oduvijek sam ga voljela kao redatelja, pa je to i razlog zašto sam snimala s njim – kazala je šefica žirija na press konferenciji nakon dodjele nagrada.

– Moja supruga mi često zna postaviti pravo žensko pitanje: jesam li sretan. Pa, reči ću vam da sam sada doista sretan – priznao je Michael Haneke primajući u ruke Zlatnu palmu.

Poznata po neustrašivosti pri odabiru glumačkih uloga, Huppert je ponukala žiri da nagradi filmove u konkurenciji koji su također pokazali sklonost riskantnim filmovima. Tako je najboljim redateljem proglašen Filipinac Brillante Mendoza (čiji je izuzetno nasilni film “Kinatay” dobio grozne kritike), najbolji glumac je Austrijanac Christoph Waltz (koji je u Tarantinovom “Inglourious Bastards” odlično odglumio sadističkog, ali pragmatičnog SS-ovca), dok je najboljom glumicom proglašena Charlotte Gainsbourg za ulogu u filmu “Antikrist” Larsa Von Triera.

– Htjela bih podijeliti ovu nagradu s Larsom Von Trierom, koji večeras nije s nama. On mi je omogućio da se upustim u najintenzivnije, najbolnije i najuzbudljivije iskustvo u dosadašnjem dijelu moje karijere – kazala je francuska glumica, koja je šokirala cannesku publiku scenama seksa i nasilja. U govoru zahvale, pak, nije zaboravila spomenuti svoje slavne roditelje, majku Jane Birkin i oca Sergea Gainsbourgea.

– U ovom trenutku moram pomisliti na svojega oca, koji bi bio ponosan na mene i ponosan što je šokiran – kazala je Charlotte Gainsbourg.

Veliku nagradu žirija dobio je film “Prophet” Jacquesa Audiarda, koji je tijekom festivala bio najveći kandidat za Zlatnu palmu, najboljim kratkometražnim filmom proglašena je “Arena” Joao Salavize, dok su utješne nagrade žirije otišle Andrei Arnold za film “Fish Tank” i Chan-Wook Parku za “Thirst”.

Josip Jurčić

Linker
25. travanj 2024 21:10