SIGURNA IGRA

Iva Balent: I mojoj djeci najdraža je 'ljulja'

Direktorica marketinga koncerna Agrokor i majka troje djece, Iva Balent , u djetinjstvu se najradije igrala na ljuljačkama, a danas promovira akciju izgradnje i obnove dječjih igrališta, koju financira trgovački lanac Konzum.

Zašto Konzum želi vratiti djecu na igrališta? – Zato što bismo djeci diljem Hrvatske željeli osigurati sigurna i kvalitetna mjesta za igru i druženje. Nakon što smo uredili ili izgradili dvadesetak igrališta u zagrebačkim kvartovima, primili smo puno pohvala od roditelja, ali i prijedloga da slična igrališta napravimo i u drugim sredinama.

Koliko igrališta planirate otvoriti do kraja godine? – Prvo otvaramo ono u Velikoj Gorici, a potom slijede u Varaždin, Osijek, Šibenik, Poreč te otok Krk. Cilj nam je da u ovoj i idućoj godini otvorimo ukupno 15 novih dječjih igrališta.

Tko je odabrao opremu za igrališta? – Sve sprave izabrao je naš stručni tim u suradnji s proizvođačima opreme, te ih maksimalno prilagodio specifičnostima svake pojedine lokacije. Tu su i sprave prilagođene djeci s invaliditetom, jer cilj nam je da igrališta budu dostupna svim mališanima. Sve sprave izradili su hrvatski proizvođači i atestirane su u skladu s najvišim europskim normama. Dodatnu razinu sigurnosti daju im antitraumatske podloge na igralištima.

Na čemu ste se vi najradije u djetinjstvu igrali, a što je najdraže vašoj djeci? – Kad sam ja bila mala, najveći domet u parkovima bili su klackalica, ljuljačka i tobogan. Penjalica i pješčanik rijetko gdje su postojali. Išla sam u vrtić kod časnih sestara na Pantovčaku i njihov parkić bio je moje najdraže igralište, a ‘ljulja’ najdraža sprava. Danas u parkovima ima svakakvih sprava kojima ni ime ne znam, ali vidim da je i mojoj djeci ‘ljulja’ najdraža jer prvo idu na nju.

Da li uz sve igre na kompjuterima, djecu danas još uopće zanimaju tobogani i ljuljačke na igralištima? – Tehnologija je toliko napredovala da se djeca od najranije dobi vežu uz razne tehnikalije, no kao majka troje djece zalažem se za ravnotežu. Dakle, djecu treba poticati na sport, druženje u prirodi ili u zatvorenom, a ne im dopuštati da se zatvaraju u sebe i postaju zarobljenici tehnike. To nas je i potaklo da pokrenemo akciju ‘Vratimo djecu na igrališta’.

Dubravka Aralica

Linker
29. travanj 2024 12:44