POVRATAK U PROŠLOST

Iva Mihalić kao pin up kraljica

Ma gdje ste samo nabavili taj stari automobil!? – oduševljeno je pitala glumica Iva Mihalić (24) ugledavši vremešnu Citroenovu ‘žabu’ na snimanju Glorijinog modnog editorijala. I odmah zatim priznala da je “slaba” na sve što izgleda i zvuči kao iz nekih davnih vremena, pa tako i na retro frizure, šminku, odjeću, a i opušta se najradije uz glazbu iz 20-ih, 30-ih i 50-ih godina.

Zato su joj buvljaci mnogo draži od ekskluzivnih prodavaonica, a otkrila ih je prošlog ljeta u New Yorku, gdje je, nakon što je završila Akademiju dramske umjetnosti, provela dva mjeseca na seminaru Stelle Adler, legendarne američke glumice i učiteljice glume.

Stoga je uživala i u jedinstvenoj prilici da kao model na Glorijinom snimanju dobije pokoji savjet od glasovite frizerke Nine Butkovich-Budden , vlasnice Nina’s Hair Parloura, prvog specijaliziranog salona za vintage frizure i make-up u Velikoj Britaniji, čiji su klijenti brojne slavne osobe, poput pjevačice Lady Gage , glumice Pamele Anderson , modne dizajnerice Agathe Ruiz de la Prade, manekena Marcusa Schenkenberga, pjevačica Nenneh Cherry, Martine Topley-Bird, pjevača grupe Visage Stevea Strangea, manekenke Lily Cole … Ali i njezine suradnice Issidore, koja je majstorica u retro šminkanju.

Odmah ste pristali da vam frizerka Nina Butkovich-Budden skrati šiške na pola čela: biste li tako lako prihvatili i neku drastičniju promjenu? – Male promjene mi ne predstavljaju problem, ali kad bih se morala ošišati na kratko, dobro bih razmislila. Sve bi ovisilo o ulozi koja mi se nudi. Nikad nisam imala kratku kosu. I kao tinejdžerica, bojila sam je u ružičasto. Jeste li skloni retro stilu? – Da, ali ne od glave do pete. Draži su mi detalji. Koristite li crveni ruž i crni tuš? – Ruž da, a za crnim tušem posegnem tek ponekad. A crveni lak? – Da, ali nisam još probala nokte nalakirati tako da mi ostane prazan unutarnji polumjesec, kako mi je to napravila šminkerica za ovu priliku. Takvi su nokti zaštitni znak Dite von Teese, a nekad su ih na taj način lakirale sve žene da bi, kako mi je rekla Issidora, uštedjele na laku.

Gledate li stare filmove i koje su vam najdraže glumice? – Obožavam film “Praznik u Rimu”. A omiljene glumice iz 40-ih i 50-ih su mi Lauren Bacall, Bette Davis, Elizabeth Taylor i Audrey Hepburn .

Sviđa li vam se damski stil iz tih razdoblja? – Da, jer takva odjeća odmah utječe na stav. Što sudim i po sebi: čim iz traperica uskočim u haljinu, osjećam se ženstvenije. Gdje nabavljate vintage odjeću? – Ne smatram se lovcem na vintage i uvijek kupujem samo ono što mi se svidi i što ću sigurno nositi. Kad sam na putovanjima, obvezno odem na buvljake jer se u hrpama starih stvari uvijek nađu zanimljivi komadi. Tako sam u New Yorku prošlo ljeto kupila dvije haljine. I moje najdraže crvene cipele su vintage, a poklonila mi ih je mama.

Je li boravak u New Yorku utjecao na vaš odjevni stil? – To je vrlo inspirativan grad. Vlada vječno šarenilo pa srećete žene koje izgledaju kao iz serijala “Seks i grad”, ali i one koje se dobro osjećaju u odjeći za dva dolara. Ima svega, i to mi je super. Mnogo su opušteniji što se tiče odjeće, a nedjeljom se cijele ulice, poput Williamsburga u četvrti Brooklyn, pretvore u sajam – ljudi samo izađu iz kuće i na cesti prodaju svoje stvari. Oduševio me i vintage dućan Beacon’s Closet. Sviđaju li vam se i retro interijeri, dizajn, glazba? – I u odijevanju i u interijerima volim starinske detalje, maštovite kombinacije starog i novog. Slušam i glazbu iz ranijih razdoblja, poput Lucienne Delyle, francuske pjevačice iz 50-ih, Sophie Tucker iz 20-ih ili Rine Ketty iz 30-ih. Te vječne melodije osobito mi gode uhu u posljednje vrijeme.

Kakvu odjeću najradije nosite? – Haljine-tunike i hlače jer su mi najudobnije dok se po gradu vozim na biciklu.

Pomaže li vam tko u izboru? – Sama sam svoj stilist i uživam u biranju odjeće.

S kim odlazite u shopping? – Također sama. Treba mi mir, a i smetalo bi mi da me netko čeka ispred kabine za presvlačenje.

Što najradije ističete? – Svoju kosu. Često u nju stavim cvijet.

Eksperimentirate li katkad s odjećom? – Često, jer me to baš zabavlja. Moji modni eksperimenti traju sve dok mi ne dosade, a zatim prelazim na nove. Kakve cipele volite? – Mnogo draže od cipela su mi čizme. Mogla bih čak reći da su mi fetiš i na njih bih potrošila i zadnju kunu.

Kakav vas muškarac može privući? – Volim kad muškarci drže do svog izgleda. Najzgodniji su mi oni koji se odijevaju ležerno, ali pritom paze na detalje, poput dobrog parfema i lijepih cipela. Grozno mi je kad nose majice s V izrezom.

Što ćete ponijeti sa sobom na ljetovanje? – Ne nosim mnogo stvari na putovanja i u pakiranju sam vrlo praktična i brza. Najvažnije mi je da ne zaboravim udobne cipele u kojima mogu dugo hodati i fotoaparat. Obožavam putovati i pritom snimati svaki detalj.

Kako ćete provesti ovo ljeto? – Veći dio radno, na turneji Jadranom s predstavom glumačke družine Histrioni “Djeca sa CCN-a”, a nakon toga ću se nagraditi putovanjem do Tropea u Calabriji. U tom mjestašcu imam prijatelje.

Helena Štahan

Linker
25. travanj 2024 09:57