ŽIVOT NA MORU

Ivica Kostelić krenuo u avanturu života

Kad je 12. lipnja u predvečerje na gumenu brodicu ukrcao hranu, vodu, odjeću i vreće za spavanje, odnosno sve što mu je potrebno za trotjedno putovanje morem, u opatijskoj marini Admiral nije bilo sretnijeg čovjeka od Ivice Kostelića . Napokon se našao za kormilom čamca Mar-Co 23, dugačkog 7,4 metra i širokog 2,87 metara, svjestan da ga više ništa ne može spriječiti u ostvarenju davne želje da u gumenjaku stigne do Malte. Taj je put dugačak oko dvije tisuće kilometara, a davnih dana toliko je prešao i njegov otac Ante Kostelić , samo što je ruta bila od Francuske do Hrvatske.

Društvo na tom robinzonskom krstarenju našem najboljem skijašu pravit će Slaven Ružić, serviser i trener u hrvatskoj skijaškoj reprezentaciji, te fotograf Glorije Matko Stanković. A jedini luksuz bit će im platnena tenda.

– Stalno ćemo biti na moru. Zaustavljat ćemo se samo radi goriva ili kupnje drugih potrebnih stvari. Po mom proračunu, putnom brzinom od 20 čvorova plovidba do Malte trebala bi trajati 35 sati. Kako na dan ne planiram ploviti više od pet sati, do odredišta bismo trebali stići između 21. i 23. lipnja, a vratiti se u Opatiju 4. srpnja – kaže Ivica Kostelić, kojeg su iz opatijske marine na avanturu života ispratili kolege iz skijaške reprezentacije.

Djevojka, Islanđanka Elin Margritsdottir , s kojom je u vezi tri godine, roditelji Ante i Marica Kostelić, te sestra Janica, dočekat će ga na povratku u Rijeci. Brodicu s motorom od 250 konjskih snaga ustupila mu je tvrtka Inter Adria iz Kastva i posebno je opremljena radarom, radiostanicom, spremnikom goriva većeg kapaciteta, hladnjakom… – Ponuđen mi je veći gumenjak, s više dodatne opreme, ali sam odbio. Bilo bi to za mene previše šminkerski i to ne bi bio pravi izazov.

Koliko hrane nosite i gdje planirate spavati? – Ponijeli smo dosta konzervi, poput sardina i Gavrilović pašteta te mesnih doručaka. A spavat ćemo na brodu: u pramčanom dijelu su tri gumirane spužve na kojima ćemo se u vrećama za spavanje moći sasvim udobno ispružiti i prespavati. Tenda će nas štititi od vlage, a šator ćemo razviti na obali ako baš bude ružno vrijeme i veliki valovi. Na brodu imamo malo kuhalo, tako da nismo osuđeni na suhu hranu. Nadam se da ćemo usput i uloviti nešto ribe koju ćemo pripremiti na čamcu. Možda ćemo koji put jesti i u restoranu, ali to sigurno nećemo raditi stalno.

Kako ćete komunicirati s djevojkom i obitelji u ta tri tjedna? – Bit ćemo u vezi mobitelom.

Koliko ste dosad najdulje plovili u gumenjaku? – Tri tjedna po Jadranu. Ali poslije osvojene medalje na Olimpijskim igrama u Vancouveru želio sam se nagraditi nečim posebnim: upoznati druga mora i obale.

Kruno Petrinović

Pročitali ste skraćenu verziju intervjua, više o avanturi Ivice Kostelića pročitajte u novom broju Glorije (br. 806).

Linker
19. travanj 2024 03:45