ODLUČNA BORBA

Ivo Josipović: Svoju bih obitelj i fizički zaštitio

Statistika je neumoljiva: u posljednjih deset godina u Hrvatskoj je ubijeno 285 žena, oko tisuću ih je silovano, 1700 ih svake godine strada na razne načine od nasilničkog ponašanja, a sve je to uglavnom “djelo” njihovih muževa, partnera ili bivših partnera.

Stoga je predsjednik Ivo Josipović iskoristio Dan žena kao dobar trenutak da u Hrvatskoj pokrene kampanju za stvaranje Mreže muških lidera u borbi protiv nasilja nad ženama, koju je na svjetskoj razini inicirao glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. U svom uredu na Pantovčaku organizirao je okrugli stol o tom ozbiljnom društvenom problemu, apelirajući na muškarce na vodećim pozicijama da se uključe u borbu protiv svih oblika nasilja i diskriminacija nad ženama.

Uz njega je sjedila i njegova supruga Tatjana , sveučilišna profesorica. Njih su dvoje zajedno dvadeset godina, oboje su ostvarili zavidne akademske karijere, u svemu se podržavaju, vesele se uspjesima drugoga i svoj odnos, u kome je najmanje važno tko će skuhati kavu i ručak, temelje na jednakosti i poštovanju. I odličan su primjer kako posložiti zajednički život na obostrano zadovoljstvo.

Iz kojih ste se motiva uključili u ovaj projekt? – Tematika ravnopravnosti muškaraca i žena je nešto što je, rekao bih, moj trajni interes. O tome sam dosta govorio, pa i poduzimao. Ali nakon što sam dobio poziv od glavnog tajnika UN-a da se uključim u, kako je on to nazvao, Mrežu muških lidera, pomislio sam, zašto i mi u Hrvatskoj ne bismo napravili nešto slično. Stoga sam pozvao predsjednika Sabora Borisa Šprema, premijera Zorana Milanovića, ministre, nekolicinu saborskih zastupnika i zastupnica iz vlasti i oporbe, te predstavnice ženskih udruga i predstavnike udruga za zaštitu ljudskih prava. To je milje koji mora surađivati da bismo postigli što bolje rezultate u eliminaciji svakog oblika diskriminacije. A ponajprije onih najgrubljih – fizičkog, psihičkog pa i ekonomskog nasilja.

Što je sve nasilje nad ženama? – Osim fizičkog, postoji i psihičko nasilje.Tu su različiti oblici uznemiravanja, pa tako i seksualno uznemiravanje, kao i nešto što ja nazivam mentalna okrutnost. Socijalna isključenost kao oblik diskriminacije ima različite oblike. Možemo govoriti i o ekonomskom nasilju. Iako je sve više žena na rukovodećim pozicijama, trebat će proći još dosta vremena da žene u određenim profesijama i na rukovodećim položajima dobiju poziciju koju zaslužuju. Dok u sudstvu možemo biti zadovoljni, jer ima skoro 70 posto sutkinja, u politici je zastupljenost žena izrazito mala.

Možda i zato jer u politici morate biti na dispoziciji u svakom trenutku, a žene su ipak i majke, imaju i druge obveze kod kuće? – Ako su u kući poslovi jednako raspoređeni, nema razloga da žena nema vremena za svoju karijeru. No, mi tek trebamo doći u fazu da to zaista tako i bude, a i da ekonomska razina društva pozitivno utječe na jednakost muškaraca i žena.

Kako ste vi odgajani kad je riječ o muško-ženskim odnosima? – Moju mlađu sestru i mene roditelji su uvijek jednako tretirali i odgajali nas kao jednake. To nas je odredilo za cijeli život. Oboje smo ostvarili uspješne karijere, ne živimo konfliktno, a i svoju djecu odgajamo na jednak način.

Jeste li ikada bili u situaciji da pomognete nekoj ženi, kolegici, prijateljici? – Srećom, u bližoj obitelji nije bilo takvih slučajeva. Ali među poznanicama jest. I pomogao sam im savjetima oko određenih pravnih pitanja. Nikad nisam bio u prilici da se s nekim fizički sukobim niti se pred mojim očima događalo nešto što je zahtijevalo fizički sukob.

Kako biste reagirali da netko maltretira vašu suprugu ili kćer? – U svakom slučaju, učinio bih sve da ih zaštitim. Za što u pravnoj državi postoje razni načini: tužba, sprječavanje dolaska u kontakt, zabrana pristupa… Naravno, ako treba, tu je i fizička zaštita.

Razgovarala Diana Šetka / Snimio Petar Jurica

Pročitali ste skraćenu verziju intervjua s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem. U tiskanom izdanju Glorije (br. 897) pročitajte i kojih se drastičnih slučajeva nasilja Josipović sjeća i s kakvim se situacijama susreo tijekom obrazovanja i sudske prakse, smatra li ekonomsku krizu okidačme nasilja, što misli o teoriji da mudra žena zna kada treba zašutjeti, što konkretno planira poduzeti protiv nasilja nad ženama, gdje je Hrvatska na svjetskoj rang ljestvici nasilja nad ženama, što misli o sloganu “Budi muško – reci ne nasilju nad ženama”… Možete se pretplatiti i na PDF izdanje.

Linker
14. travanj 2024 18:44