PROTIV ŠMINKE

Ivona Juka: Zabranila bih maskaru na dnevnom svjetlu

Glumica, scenaristica i redateljica Ivona Juka (36) ovih je dana morala svesti na minimum svoje rituale njege i ljepote – samo tuširanje, nekoliko poteza četkom i pranje zubi. U stvaralačkom žaru, radeći na dugometražnom filmu “Drugi”, u kojem isprepleće životne priče nekoliko parova koji rade u produkciji sapunice, slomila je nogu i završila na operaciji. Zbog toga je zapostavila tjelovježbu, no sanja o brzom oporavku i izlascima s društvom, jer joj je plesni podij omiljeno mjesto za rekreaciju.

Kako proljeće utječe na vašu kozmetičku rutinu i osjećaj ljepote? – Nisam ljubitelj proljeća ni toplijih dana. Da mogu, najradije bih ga prespavala. No, ovo je proljeće iznimka jer me snimanje filma puni adrenalinom. Što se tiče njege i dnevnih rituala, sad se to zbog ozljede svelo na minimum.

Kako održavate liniju? – Zezam se da sam kad je u pitanju težina, poput Oprah Winfrey – dobivam kilograme i skidam ih, pa u ormaru imam odjeću svih konfekcijskih veličina. S obzirom da sam se dugo bavila plesom, ispod nakupljenih masnih naslaga imam mišićavu bazu koja dođe do izražaja kad sam u pokretu. Volim sport i razne vidove rekreacije, a najdraži su mi trčanje i ples.

Koliko se vaš dnevni make-up razlikuje od onog večernjeg? – U principu se ne šminkam, osim za premijere. Smatram da je većina žena ljepša bez šminke, pa su i u mom novom filmu sve glumice nenašminkane – neke od njih to su teže podnijele, poput Nataše Janjić , no mislim da sam i nju uspjela izliječiti od make-up ovisnosti i teške šminke. Da mogu, zabranila bih ženama uporabu maskare na dnevnom svjetlu jer mi djeluje poput blata na očima.

Koja su vam najdraži preparati za njegu kože? – Dr. Hauschka ampule za normalizaciju kože. Za razliku od make-up neovisnosti, i te kako volim dobru preparativnu kozmetiku i na njoj ne štedim. Osim Dr. Hauschke, koristim John Masters preparate za kosu. Vrijede svakog novčića jer moju kovrčavu i suhu kosu transformiraju u dječje svilenkastu, a uz to predivno mirišu.

Imate li neki kozmetički trik koji vam pomogne nakon neprospavane noći? – Kad se ne uspijem naspavati, što se zna dogoditi, onda se furam da su podočnjaci seksi.

Kako biste opisali svoj odjevni stil? – Ne mogu govoriti o stilu, samo o bojama koje nosim i koje izbjegavam. Narančastu ili pink nikad neću odjenuti, ni crvena nije moj izbor, ali zna se dogoditi da mi se svide crveni kaput ili cipele. Nastojim ne razmišljati o odijevanju, uvijek to činim spontano i opušteno.

Koji su vam omiljeni modni dodaci? – Rajfovi za kosu, šalovi koje volim poput dekica, pokrivala za glavu. Šeširi i kape.

A najdraži kozmetički tretmani? – Depilacija i masaža.

Kako ćete mirisati ovo proljeće? – Po parfemu Killian Prelude To Love. Inače, godinama mi je omiljeni Kenneth Cole Black, za koji stalno dobivam komplimente – da mi dobro pristaje. Na putovanju u Americi otkrila sam i parfeme The Sage koje kreira dizajnerica nakita iz Los Angelesa – od esencijalnih ulja, bez alkohola i vode – i naziva ih prema dragom i poludragom kamenju. Moj favorit je Turqouise.

Čizme, balerinke, štikle ili tenisice? – Tenisice. Udobne su.

Matea Roščić

Linker
27. travanj 2024 00:38