69. MOSTRA

Janjičari u Veneciji

Nakon burnih događanja tijekom godine, kada je umjesto dosadašnjeg direktora festivala Marca Mulera postavljen novi vodeći čovjek Alberto Barbera, 69. izdanje Filmskog festivala u Veneciji počelo je prilično mirno. Već se prije znalo da će na Lidu biti prikazano manje filmova, umjesto prošlogodišnjih 104 sada su na repertoraru “samo” 82 filma od kojih 18 u glavnoj konkurenciji, no nije se očekivalo da će biti manjak posjetitelja i novinara. No, zato ne nedostaje zvijezda, što se vidjelo već i u srijedu navačer, kada je Mostra otvorena s filmom “The Reluctant Fundamentalist” Mire Nair.

Priča o mladom Pakistancu Changezu Khanu, talentiranom financijskom analitičaru specijaliziranom za poboljšavanje efikasnosti posrnulih kompanija, ali najčešće uz masovna otpuštanja radnika, koji ima svijetlu budućnost u vodećoj njujorškoj firmi. No, nakon 11. rujna 2001. i terorističkog napada na New York, on osjeti potrebu da se vrati u domovinu i svoje znanje iskoristi za educiranje mladih ljudi. I sve ide dobro dok se ne nađe u situaciji da mora izabrati na čijoj je strani – muslimanskih fundamentalista ili CIA-e…

– Vjerujem da sam na ovom svijetu kako bih ispričala priče o ljudima poput mene, koji su razapeti između dva svijeta – kazala je na press konferenciji redateljica Mira Nair, 54-godišnja indijska redateljica koja već godinama živi u New Yorku, a 2001. osvojila je u Veneciji Zlatnog lava s filmom “Monsoon Wedding”.

– Inspiraciju sam pronašla u modernom Pakistanu, koji nije nimalo onaj iz medija pun korupcije i nasilja. Zato je ovaj film o dijalogu, koji pokušava stvoriti most između dva svijeta, pa tako i pokazati da ne morate uvijek odabrati stranu i biti nečiji neprijatelj – kazala je Mira Nair, koja je film snimila po romanu Mohsina Hamida. Zanimljivo je da je situaciju uspješnih mladih ljudi s Bliskoga istoka, koji dolaze u Ameriku i postaju dio američkog sustava, redateljica usporedila s janjičarima, kršćanskom djecom koje su Turci otimali za vrijeme Osmanskog carstva te pretvarali u svoje najodanije vojnike.

Film su u Veneciji predstavili i glavni glumci Riz Ahmed, Kate Hudson i Liev Schreiber, no nisu puno govorili na tiskovnoj konferenciji. Zapravo jedino pitanje upućeno Kate Hudson bilo je osjećali se ikada kao autsajder.

– Naravno. Svi mi imamo svoje borbe, a pogotovo mi glumci – jednostavno je odgovorila 33-godišnja glumica, koja je u filmu s crnom kosom prilično neprepoznatljiva.

Filmski festival u Veneciji traje do 8. rujna, a na Lidu se očekuju još holivudske zvijezde Winona Ryder, Pierce Brosnan, Robert Redford, Zac Efron, Joaquin Phoenix, Noomi Rapace, Rachel McAdams

Iz Venecije Josip Jurčić

Linker
18. travanj 2024 13:12