Boris Kovacev/EPH
NEPONOVLJIVA

Jedinstvena i neponovljiva Žuži - savjeti kojima nas je zadužila zauvijek

Žuži Jelinek nije se ustručavala otvoreno pisati i govoriti o seksu i ljubavi, prevarama i različitim bračnim problemima, a nema toga na što se nije osvrnula u svojim kolumnama koje je od 1994. godine pisala za Gloriju.

Slavna kolumnistica najviše je pisala o ljubavi i braku.

– Uvijek ću preporučiti: budite s nekim dok vam je lijepo. I vama i njemu. I ne očekujete savršen brak jer takvog jednostavno – nema.

– Kad su me znali pitati, svejedno muškarci ili žene, trebaju li se poslije smrti bračnog partnera ponovno vezati, moj odgovor je uvijek bio – svakako. Ali, ako baš ne žele, tko zna zbog čega sve ne, pred oltar, dovoljna je i neka čvrsta veza koja čovjeka čini – čovjekom. Jer, ponovit ću ono što stal­­no ističem – život udvoje kazuje da “imamo po­­sla” s normalnim ljudima. Bez uvrede bilo kome.

– Za ljubav se treba boriti jer samo je za nju i živjeti vrijedno. I to u svakoj dobi. Ne znam sjeća li se koja od vas onoga što bih vrlo često ponavljala – u mladosti strast, u starosti ljubav.

– Moj savjet se zna – ne izbjegavajte brak, ali prije stupanja u nj, dobro upoznajte partnera jer kad se udate, sve se ipak mijenja. Svjesni toga, pa­­metni opstaju, a oni drugi vječno su u nekoj – potrazi.

– Ljubav je ljubav, ona se dešava, a kad se desi, treba je prihvatiti i biti sretan što se to dogodilo.

– Kad volimo, ne vidimo ništa negativno, ništa loše na osobi koja je zaokupila našu pažnju. Gubimo svaki smisao za mjeru.

– Morate znati da postoje dvije vrste muškaraca i dobro procijenite s kakvim imate posla. Samo tako ćete znati i kako ga zadržati. No morate imati na umu da neki muškarci nisu za zadržavanje. Postoje muškarci koji će vas gledati zaljubljeno poput tetrijeba i stajati vam uz nogu. No, kada vas takav prvi put prevari, otići će i oženiti tu s kojom vas je prevario. Druga vrsta muškaraca su oni koji će vas varati na svakom uglu, no istodobno će vas držati kao kap vode na dlanu i nikad vas neće ostaviti. Dakako, ako znate kako se s njim ponašati. Pazite, seks može biti moćno oružje, no nemojte ga upotrebljavati za seksualne ucjene. Ako mu ne date vi, bude mu dala neka druga

– Ja sam sve svoje muškarce u životu odabrala i zatim – osvojila. Prvo one legalne, ali zatim i one “ilegalne” kojih je bilo puno, a danas mi je žao što ih nije bilo još i više.

– Ma kako nekom vjerovali, ma kako sudili po sebi, ni mi sami ne možemo garantirati čak ni za sebe, a kamoli za koga drugoga. Kad su u pitanju muško-ženski odnosi, nema povjeravanja, nema vjerovanja, jer nešto nam se može desiti i mimo naše volje. Kad krv “uzavri”, kad nam se dlanovi počnu znojiti, a oči zaiskre, prestaje sve drugo osim žudnje. A ona zna biti toliko snažna da bi sve što se pod njom učini, čak i sud uzeo kao “olakotnu okolnost”.

O prijateljstvu

– Nisam protiv prijateljstva, ali sam za razboritost i mjeru. Ne može se ni od koga tražiti da bude ono što nije – jer uvijek kažem da se živom čovjeku sve može desiti, ali treba u svemu imati i ljudskost.

O prevarama

– Treba reći da gotovo nema čovjeka koji nije barem jednom poželio pomirisati “cvijeće iz tuđega vrta”, ali ne uspije to svakome. Onaj koji to ne zna majstorski izvesti, bolje da se i ne upušta u tako nešto.

– Nastojala sam cijeli život, a to preporučam svima, čak kad bih se i razočarala – ne bacati “koplje u trnje” i ma kako da sam vjerovala drugima, uvijek sam najviše vjerovala sebi i u sebe.

– Ako ste vi slobodni, zapamtite da se u oženjenog muškarca morate zaljubiti bez interesa. On će ogovarati svoju ženu da je hladna kao led i obećavati da će je ostaviti no to se doista događa vrlo rijetko.

– Pametni muškarci bi morali znati jedno – obiteljski dom, ma kakav da on jest, treba poštedjeti – uljeza. Žena će op­­ro­­stiti prevaru i u najskupljem hotelu, u tko zna kojoj ne egzotičnoj zemlji, ali nikad neće ni oprostiti ni zaboraviti ako je oskrvljen bračni krevet. I što savjetovati na kraju – muškarci, ako vam je stalo do braka, ali i do lju­­­bavnice, pametno podijelite svoje vrijeme.

O seksu i zavođenju

– Strahovito je važno dok govorite da onoga kome se obraćate gledate u oči. I nije istina da se očima ne može varati.

Dobri glumci upravo to čine. A ako vam se pruži prilika, ili još bolje ako je možete stvoriti, učinite sve da onoga na koga ste se ustremili do­­dirnete. Lagano dodirivanje samo ramena ili tek podlaktice može potencijalnom partneru govoriti da ste za nj zainteresirani.

– Vjerojatno je istina da neka hrana potiče želju za seksom, da neka pića, naročito šampanjac, vode nas prema tim užicima, no unatoč svemu, život si treba tako urediti da se zna što želimo, kako to po­­stići i, ono najvažnije, pokušati živjeti bez stresa. I tako se uplećemo u vrzino kolo – seks nas oslobađa stresa, ali nema seksa ako je stres tu. I ta­­­­ko cijeli život. Ali, ipak se živi!

– Nema sretnog braka koji ne počinje zaljubljenošću i ljubavlju. Seks sve to nadopunjuje, popraćen, dakako, požudom.

– Tko o čemu, ja o seksu. Zna se da to držim ne samo najvažnijom komponentom života, nego bih tako rado da i drugi shvate da on to jest. Možda i shva­­ćaju, možda ga tako i doživljavaju, ali još nešto postoji u njima što ih priječi da o tome govore onako kako to seks i zaslužuje.

– Krevet je najvažniji predmet u kući, a malo koja žena je toga svjesna kad prvi put legne u onaj bračni. Uvijek sam se pitala kako mogu neke žene biti tako nerazumne i čak i pomisliti da će on uvijek ostati topao i primamljiv.

– Više i ne znam koliko sam puta rekla da život bez ljubavi i nije život, a seks mu daje smisao, i oni koji tako ne osjećaju, pravi su duševni invalidi. Ne znam kakav je to čovjek kojem bi bilo svejedno što je cijeli život nezamijećen, koga nitko ne za­­nima, ili što je još teže i gore – niti želi osvajati, ni­­ti želi biti osvojen.

O novcu i uspjehu

– Kad si mlad, ne smeta ti siromaštvo. Kad ostariš, stvari se mijenjaju i novac postaje vrlo potreban.

– Sve sam postigla svojim rukama. Ja sam obična šnajderica. Moja najbolja prijateljica je igla, a muškarci su konac koji provlačim kroz nju.

I za kraj:

– Treba od života tražiti ono što nam može dati, i živjeti onako kako mislimo da možemo i trebamo. Treba i maštati, naravno, ali neka barem jedna noga uvijek bude na zemlji.

Linker
23. travanj 2024 19:27