MLADI GLAZBENIK

Jerko Marić: Kao klinac često sam bio na meti nasilnika

Naš san napokon se ostvario – kaže Jerko Marić (33), pjevač zagrebačke rock-grupe Adastra, čiji se novi CD ‘Surovi grade’ odnedavno nalazi na prvom mjestu hrvatske top-liste najprodavanijih albuma. To je veliko priznanje i za njega osobno jer je – kao pjevač, gitarist i autor svih pjesama – alfa i omega Adastre.

Što ste pomislili kad ste vidjeli da je Adastra na prvom mjestu top-liste? – Da je ovo nagrada za pošten rad. Bio sam presretan, a pogotovo me veseli što sve više mladih dolazi na naše koncerte. Nedavno smo napunili zagrebački klub Bogaloo, a sada idemo na veliku turneju po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Zbog čega ste sa svojim bendom krenuli u borbu protiv nasilja među mladima? – Roditelji su mi od najranijeg djetinjstva usadili osjećaj osjetljivosti na nepravdu, a pogotovo na nasilje među mladima. I sam sam kao tinejdžer bio dugokosi roker, često na meti nasilnika jer sam bio ‘drugačiji’. Zato sam se, nakon tragične pogibije maturanta Luke Ritza, odlučio angažirati i napisao pjesmu ‘Surovi grade’. Prije godinu dana sam s mamom osnovao humanitarnu udrugu Zvuk svjetla, koja organizira edukativne koncerte po cijeloj Hrvatskoj. Na njima nastupa Adastra i lokalni demo bendovi, a cilj je mladima prenijeti poruku kako da se bore protiv nasilja među sobom.

Kako ste se počeli baviti glazbom? – Kao petogodišnjak sam svirao klavir u glazbenoj školi, a nakon što sam pogledao film ‘La Bamba’, zaljubio sam se u gitaru. Obožavao sam svirati, i već sa sedam godina skladao svoju prvu pjesmu ‘Sunce’. Kao 18-godišnjak svirao sam u rock-grupi Minus cway, a nakon toga osnovao bend Flare, u kojem je pjevala moja sestra Anđa. No, najsretniji sam otkad sam 2007. okupio Adastru.

Kristinka Šćavina

Linker
26. travanj 2024 09:56