INTERVJU ZA GLORIJU

Jessica Alba: Zbog obitelji bih ostavila glumu

Neke holivudske zvijezde nakon što rode, otkriju i svoju nježniju stranu, pa biraju i takve uloge. No, Jessica Alba (29), glumica meksičkog podrijetla, koja je prije dvije godine rodila kćer Honor, odlučila je da više neće glumiti samo slatke ljepotice, pa je snimila dva izuzetno nasilna filma: u “Killer Inside Me” glumi osvetoljubivu prostitutku, a u “Machete”, redatelja Roberta Rodrigueza , koji se 8. listopada počeo prikazivati u Hrvatskoj, tumači agenticu FBI-a.

Na intervju u Veneciji došla je dobro raspoložena, s velikim osmijehom na licu. Tome je vjerojatno razlog što joj je filmska karijera sve uspješnija. Nakon što se probila kao televizijska glumica u serijalu “Dark Angel”, počela je glumiti i u filmovima te brzo stvorila ime u Hollywoodu. Glumica je već tri godine u braku s pomoćnikom režije Cashom Warrenom kojeg je upoznala na snimanju filma “Fantastična četvorka”. A ako je vjerovati Albinim željama, njezina kćer Honor Marie će brzo dobiti brata ili sestru, jer glumica često govori kako želi veliku obitelj.

Što vas je privuklo filmu “Machete”? – Teško je odoljeti filmu u kojem glavni lik podsjeća na meksičkog Jamesa Bonda. Pa iako je “Machete” prvenstveno zabavan akcijski film, fascinantno je koliko je redatelj Robert Rodriguez u taj okvir uspio ubaciti relevantnih društvenih tema poput pitanja ilegalnih imigranata na jugu SAD-a.

Koliko je to doista problem u SAD-u? – Robert je odrastao u Teksasu, a ja u Teksasu i Los Angelesu, pa oboje znamo da nam je potreban zakon o imigrantima. To je jasno svakom tko živi u pograničnom području. No, zakon treba biti pravedan, a ne rasistički, poput ovoga koji je nedavno izglasan u Arizoni. Danas možete kao turist doći u Arizonu, ali ako putovnicu zaboravite u hotelu, a imate tamniju kožu, velika je vjerojatnost da će vas policija zaustaviti i pritvoriti. A u zatvoru ćete ostati sve dok vlasti ne procijene jeste li zaista turist ili se želite ilegalno useliti u SAD. To je frustrirajuća situacija.

Jeste li i vi imali neugodnih iskustva zbog boje kože? – Često sam se osjećala poniženo zbog boje svoje kože ili zato što sam žena, ali ne želim jadikovati zbog toga. Ono što te ne ubije, to te samo ojača, pa na sve neugodne situacije gledam kao na školu koja mi je pomogla da budem ono što sam danas.

Je li vam takav stav pomogao i u borbi protiv predrasuda u Hollywoodu? – Nakon serijala “Dark Angel”, u kojoj sam glumila akcijsku junakinju, snimila sam plesni film “Honey” jer sam htjela promijeniti glumački image. Kao žena sam ionako stalno nailazila na prepreke, pa se nisam htjela dodatno ograničavati glumeći slične likove. Upravo suprotno, uvijek sam tražila nešto drugačije i novo. Nakon što sam rodila kćer, snimila sam romantičnu komediju “Dan zaljubljenih”, nasilnu dramu “Killer Inside Me”, akcijski “Machete” i komediju “Little Fockers”…

Kada ste shvatili da je Cash Warren muškarac vašeg života? – Iskreno, čim sam počela pričati s njim. To je jednostavno nešto što osjetite i ne možete kontrolirati. Uopće se ne sjećam o čemu smo razgovarali, jer sam cijelo vrijeme razmišljala o tome kako je on osoba s kojom želim provesti ostatak života.

Biste li se zbog obitelji mogli odreći glume? – Mogla bih, ali to nije potrebno, jer smatram da sam zbog svojeg posla još bolja majka nego što bih bila da radim svaki dan od 9 do 5. Kada odem snimati film, naporno radim 3 ili 4 tjedna i tada gotovo da i nisam s kćerkom, ali kada je film gotov, posvećujem joj sve svoje vrijeme. Većina mojih vršnjakinja radi svaki dan, pa preko tjedna gotovo i ne viđaju djecu, a ja se mogu cijeli dan igrati s kćerkom i zbog toga sam jako sretna.

Josip Jurčić

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Sve o Jessici Albi potražite u novom broju tjednika Gloria (br.822) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
04. svibanj 2024 08:16