Zvonimir Ferina
MOJA KUHINJA

Judita Franković: Slatkom ne mogu odoljeti

– Volim kuhati, ali imam nekoliko pravila kojih se uvijek držim: jelo mora biti zdravo, jednostavno za pripremu i s puno povrća. Zato je moj izbor najčešće mediteranska kuhinja. Obožavam okus maslinovog ulja, bosiljka, ružmarina i kadulje, a kako su ti začini najfiniji kad su svježi, uzgajam ih na prozorskoj dasci u stanu – kaže zagrebačka glumica Judita Franković (32).

Zvijezda filmova “Sonja i bik” i HTV-ova serijala “Počivali u miru” rado eksperimentira i s novim okusima pa je tako kušala morske šparoge u zadarskom restoranu Kornat, gdje je održana gala večera u povodu zatvaranja Avvantura Film Festivala, na kojem je bila članica žirija.

– Morske šparoge podsjetile su me na djetinjstvo provedeno u Kutini, gdje sam kao dijete rado grickala kiselicu. Ove šparoge imaju sličan, fin gorkast okus, a rastu kao grmovi uz more, na mjestima gdje ih za vrijeme plime dijelom prekrije voda – kaže Judita Franković, koja je naučila kuhati tek kad se kao studentica komparativne književnosti preselila u Zagreb.

Osnovnu poduku dobila je od oca Zlatka, kemijskog tehničara, koji je u njihovoj kući uvijek bio majstor za glavna jela, dok je mama Dijana, odgojiteljica u vrtiću, stručnjakinja za kolače.

– Najdraža jela iz djetinjstva bile su mi knedle i palenta s lukom preprženim na maslinovom ulju te mamina čuvena čokoladna torta Delicija. Iako sam velika pobornica zdrave hrane, slatkom, a pogotovo kolačima od čokolade, ne mogu odoljeti. Na žalost, nisam od onih kojima se ništa ne prima. Kad se ubijem čokoladom, obavezno pojačano vježbam – priznaje Judita Franković, kojoj je prvo jelo što ga je naučila kuhati bila “ajnpren” juha.

To joj je bio omiljeni kućni specijalitet tijekom cijelog studija, a danas je listu proširila juhama od boba i leće, raznim salatama, domaćim humusom… Kad nema vremena za kuhanje, najradije stavi na tanjurić malo maslinovog ulja, kojem doda osušeni bosiljak, kadulju i papar. Potom u pećnici zagrije kriške kruha, namaže ih maslacem i umače u pripremljenu mješavinu. Tu jednostavnu deliciju često pripremi i kad joj dođu iznenadni gosti, a voli je i njezin dečko, snimatelj Marko Brdar.

– U hladnjaku uvijek moram imati jaja, maslac,s jino mlijeko, jabuke i limun. Naime, svako jutro po činjem ispijanjem čaše tople vode s malo limuna, nakon čega popijem kavu. Tek poslije toga doručkujem, a omiljeno ranojutarnje jelo mi je salata od svježe naribane cikle, jabuke i kupusa, posuta sjemenkama suncokreta – otkriva Judita Franković, koja žali što često nema vremena za svakodnevno ku hanje. Zato se, kad ga uhvati, gurmanski prepušta užicima.

Kristinča Šćavina

Linker
26. travanj 2024 08:44