KUHINJA AMELE ČILIĆ

Kad Dalmatinka peče puricu

Suprotnosti se uvijek privlače, smatra Amela Čilić, voditeljica u Informativnom programu RTL-a, kojoj su jela zagrebačke i zagorske kuhinje primamljivija od dalmatinskih specijaliteta.­

Nisu joj “mrske” ni delicije iz doline rijeke Neretve, gdje se skladno isprepleću mirisi i okusi dalmatinske i kontinentalne kuhinje u kojima uživa u Metkoviću, rodnom mjestu svog supruga Vladimira, akademskog kipara. Ukratko, 33-godišnju Dubrovkinju, inače profesoricu francuskog jezika i povijesti umjetnosti, privlače ona jela koja nije imala prilike kušati odrastajući u gradu pod Srđem.

– Otkako sam se prije tri godine doselila u Zagreb, preda mnom su se otvorila vrata gastronomskog “roga izobilja”. Brzo sam otkrila da je pečena raca, zapravo, patka, da su šnenokle žličnjaci od snijega bjelanaca u kremi od šećera i žumanaca, i da ta slastica nalikuje na dalmatinski “paradižet”. No nikako nisam mogla dokučiti što su to štrukle.

Mislila sam da je riječ o suhom kolaču – govori voditeljica, koja danas uživa u tom zagorskom specijalitetu pripravljenom i “na juhu”, i zapečenom s vrhnjem u pećnici.

– Tajna finih štrukli je u podatnom, mekom vučenom tijestu, a to sam doznala od bakice iz Bednje koja ga je mijesila pred kamerama. Nisam je, doduše, ništa razumjela pa nam je u komunikaciji pomagao prevoditelj s bednjanskog govora na hrvatski književni jezik – smije se voditeljica, dodajući da se u kulinarsku avanturu – pripremanja štrukla kod kuće – još nije upustila. Ne nedostaje joj volje, veli, nego slobodnog vremena jer joj kod kuće svu pozornost zaokuplja dvogodišnji sinčić Maks.

Ljubav uz pileća krilca

– Kaže se da čovjek uči dok je živ, pa sam se tako i ja, dok sam bila na rodiljnom dopustu, izvještila u kuhanju. Morala sam čuvati trudnoću pa mi je kuhanje bilo jedina prava aktivnost i razonoda. Naime, u roditeljskom domu, uz moju mamu Tonku, koja je rodom iz Makedonije te kuha i žmirećki, nisam imala mnogo prilike pokazati što umijem. Mama, danas umirovljenica, fantastično pripravlja makedonska jela poput pastramalija (tijesto od vode, brašna i soli, nalik na ono za pizzu s nadjevom od zapečenih komadića mesa i jaja), tako i dubrovačka. Volim i njezine “šporke makarune”, starinsko, težačko jelo koje se nekad pripravljalo od malo mesa i mnogo pašte. Meso se dugo pirja dok se ne počne razdvajati na trake te se njime u tanjuru samo “zaprlja” pašta – priča Amela Čilić.

Njezin suprug zadužen je za pripravu jela koja zahtijevaju strpljivo pirjanje na laganoj vatri, često kušanje i dodavanje začina – poput zeca na lovački ili patke u umaku od šljiva. Suprug ju je, priča voditeljica, kad su se upoznali u njegovu rodnom gradu, osvajao najukusnijim pečenim pilećim krilcima i pečenim krumpirom na svijetu. Kasnije, kad se zaljubila u njega i više nije bilo uzmaka, priznao joj je da je sve pripravila njegova majka Štefica.

– Kod nas se kuha svaki dan, najčešće juha zbog mojeg sinčića. A i suprug i ja smatramo da su jela sa žlicom – zakon – kaže TV voditeljica, dodajući da je već ovladala osnovnim jelima iz raskošne palete kontinentalnih delicija, a sad je zanima profinjena “nadogradnja”. Po nadahnuće sa suprugom odlazi u zagrebački restoran Apetit gdje gušta u maštovito pripravljenim sezonskim jelima, među kojima se nude i delicije od riječnih rakova.

Napisala Darija Tabulov-Truta­

15. prosinac 2025 13:29