MICHAEL JACKSON

Kako je kralj popa pobijelio

Michael Jackson u grob će odnijeti još jednu veliku tajnu. Godinama se kozmetičari, dermatolozi i estetski kirurzi pitaju kako je uspio sasvim izbijeliti boju svoje kože. Čak su o tome raspravljali iza zatvorenih vrata na stručnim sastancima.

Jedan od naših najuglednijih dermatologa, prof. dr. Andrija Stanimirović, koji je radio u DMZ-MOR Klinici na Mrtvom moru u Izraelu, u koju je zbog vitiliga Michael Jackson inkognito dolazio devedesetih godina, mišljenja je da je kralj popa koristio tretmane s benzokinonom.

– Nije to nikakva novina – kaže prof. Stanimirović. – Ti se tretmani primjenjuju u specijaliziranim klinikama već tridesetak godina. Najbolje rezultate daju kod pacijenata koji imaju jako proširen vitiligo, a povrat pigmenta standardnim terapijama nije postignut. Cilj tretmana je da se preostali pigment uništi, odnosno izblijedi, te da se boja kože ipak izjednači, iako je postignuta boja kože bez pigmenta jako svijetla i osjetljiva na sunčeve zrake. Dakle, benzokinon djeluje tako da se uništi pigment na dijelu kože koju nije “uhvatio” vitiligo pa se ten po boji izjednači. Dovoljna su za to tri do četiri tretmana, samo što se pacijenti moraju upozoriti da se tim tretmanima preostali pigment gubi trajno. Osobno nisam liječio Michaela Jacksona, ali mislim da je posrijedi ta terapija. Dakle, nije u pitanju bio njegov hir ili nekakva želja da postane bijelac već je naprosto pronašao izlaz za probleme s kožom koji su ga mučili.

– Ljudi o tome doista svašta pričaju – kaže dr. sci. Ivana Nola iz Poliklinike Nola. – I na jednoj od radionica kojoj sam prisustvovala postavilo se to pitanje i kao odgovor su se ponudili pilinzi s voćnim kiselinama. Doista postoje preparati koji se koriste za izbjeljivanje i oni ponajprije sadrže hidrokinon ili su na bazi kojične i fitične kiseline. Tretmani ne daju trajne rezultate pa se moraju ponavljati, a u pauzi će dobro doći C vitamin kao antioksidans. Rezultati su puno bolji na licu nego, primjerice, na laktovima, šakama i dlanovima. Budući da ne postoji nijedan lijek koji bi omogućio depigmentaciju, Michael Jackson sigurno se podvrgnuo nekom od tretmana izbjeljivanja.

Neke žene na Kosovu i dandanas izbjeljuju lice živom: je li moguće da je i Jackson za time posegnuo? – I to je jedna od mogućnosti u sferi spekulacija. Naime, poznata mi je praksa izbjeljivanja živom, ali o tome se ne uči na fakultetu i nijedan je liječnik ne bi primijenio jer je opasna za zdravlje.

Možda nije ni znao što mu se daje, nego se prepustio nekom “čudotvorcu” koji mu je ponudio “čarobni lijek” za njegov problem? – To jest veliki problem. U Americi se stvarno svatko svačim bavi, tako da sam i ja, a vjerujem i mnogi moji kolege, imala pacijente koji upravo zbog toga nisu željeli na pregled u Ameriku. Iako i to pripada u sferu nagađanja, moguće je da je neko vrlo nesavjestan i neetičan u želji za sjajnom zaradom i živu primijenio u tretmanu. Tome u prilog ide i vijest, ako je točna, da je Michael Jackson imao i rak kože. Nisu pak moguće spekulacije da je cijelu kožu presadio jer bi se vidjeli ožiljci na dijelovima koji su spajani.

Sve detalje o iznenadnoj smrti Michaela Jacksona, ali i ekskluzivnu ispovijest Grace Rwarambe, njegove osobne tajnice i dadilje njegove djece, pročitajte u Gloriji br. 756 ili se pretplatite na PDF izdanje.

Pročitajte više:

Tijelo u staklenom lijesu Michael nije otac moje djece Oproštaj od legendarnog glazbenika Kralj popa je mrtav Djeca prvi put bez maske Rak kože i anoreksija uništavaju kralja popa Pop-osvajač pred londonskim vratima

Linker
06. ožujak 2024 11:58