SARAH BURTON

Kako sam sačuvala tajnu vjenčanice Kate Middleton

Bila je to najčuvanija tajna u modnom svijetu u posljednih nekoliko desetljeća – mjesecima se nagađalo o tome tko će dizajnirati vjenačnicu tadašnje pučanke Kate Middleton, buduće supruge princa Williama, poznate po tome da se ne boji nositi odjeću high street dućana ili ponavljati svoje odjevne kombinacije.

Sarah Burton, kreativna direktorica modne kuće Alexander McQueen, dobila je tu čast da kreira vjenčanicu stoljeća o kojoj se ne prestaje pričati, a njen novi angažman bio je strogo čuvana tajna koju nije smjela priznati ni svojim roditeljima. Samo najbliži suradnici koji su joj asistirali pri izradi znali su o čemu se radi, a nasljednica legendarnog britanskog dizajnera čak je potpisala sporazum o povjerljivost s Buckinghamskom palačom.

– Bilo je divno čuvati tu tajnu, pogotovo u vrijeme kada svi govore o svemu – otkrila je 37-godišnja dizajnerica u razgovoru za novi broj britanskog izdanja Voguea.

Svojim roditeljima Sarah je rekla za svoj tajni posao tek noć prije vjenčanja, a oni su vjenčanicu mogli vidjeti kad i svi ostali – 29. travnja 2011. kada se vojvotkinja od Cambridgea pojavila u raskošnoj haljini boje bjelokosti s čipkom čiji je šlajer pridržavala njena sestra.

– Moj najuži tim znao je da imam opravdanje za nestanak na neko vrijeme i iznenadni povratak. Mnogi su me pitali: ‘Vidimo li se u petak’, na što bih ja odgovorila: ‘O da, vidimo se ujutro?’ Dogovorila bih sastanke, znajući da im neću biti dostupna.

Na dan vjenčanja Sarah Burton je otpratila tada buduću suprugu princa Williama u Westminister Abbey i uradila posljednje preinake na raskošnoj haljini za koju je mladenka htjela da bude spoj tradicionalnog i modernog.

– Stajala sam u Westminister Abbey i razmišljala o tome kako je ovo nestvarno. Bilo je poput bajke. Sve o čemu sam mogla razmišljati bilo je ‘nadam se da se neću spotaknuti preko haljine’. Nisam ni poimala važnost svog djela do samo vjenčanja. Bilo je to magično iskustvo.

Sarah je kao pravan za svoje česte izostanke sa sastanaka i posla koristila izložbu Savage Beauty koja se u njujorškom MET-u održavala čast McQueenu nekoliko dana poslije vjenčanja. Mjesto glavne kreativne direktorice brenda preuzela je nakon tragičnog samoubojstva Alexandera McQueena u veljači 2010. godine

– Razmišljala sam o tome da ne prihvatim taj posao. To je bio toliki gubitak, a on je bio ogroman dio mog života. Mogla sam završiti njegove rečenice, no nisam bila sigurna da mogu išta započeti i to me je prestravilo.

Svoj uspjeh u kreiranju vjenčanice osjeća kao McQueenov dar:

– Iz tako strašnih i tragičnih vremena i ispod tamnog oblaka, proizašla je ta haljina.

Linker
16. travanj 2024 17:12