NEŽELJENI GOSTI

Karmela Vukov Colić i kćer Rea u borbi protiv prištića

Opa, i ti si nam došao! – tako TV voditeljica Karmela Vukov Colić ‘pozdravlja’ prištić kad joj ujutro osvane na licu. Premda je uglavnom zadovoljna svojim tenom, i danas – u 43. godini – ima perioda kad joj se zbog neželjenih gostiju na koži čini kao da je ponovno u pubertetu.

Njezina 17-godišnja kći Rea Vrandečić od nje je naslijedila kvalitetnu kožu, ali i sklonost povremenim ‘ekscesima’ u obliku prištića. Kad zajedno stoje pred ogledalom, čini im se da je njihov problem isti, pa ga i rješavaju na isti način – zakamufliraju ga korektorom i nikad ga ne istiskuju. Što se tiče prikrivanja, ta je metoda u redu, no pažljivim pregledom kože svaki će dermatolog vidjeti da su njihovi prištići – različiti. I da ih stoga treba drukčije tretirati.

– Kod djevojčica i mladih djevojaka radi se o tipičnim pubertetskim aknama i miteserima, pa i gnojnim, te uglavnom masnom kožom lica, dok žene zrelije dobi muče bolne, potkožne akne koje sporo prolaze, a nastaju uz menstruacijski ciklus ili zbog stresa. Akne se u pubertetu pojavljuju zbog aktivnosti lojnih žlijezda pod utjecajem spolnih hormona. Ako je koža masna i prištića nema mnogo, dovoljno je umivanje dermatološkim sindetima koji kožu dezinficiraju (iako ne sadrže alkohol), nakon čega treba nanijeti odgovarajući lijek ili ljekoviti dermokozmetički preparat. Za ujutro se preporuča matirajuća emulzija koja će smanjiti izlučivanje sebuma iz lojnih žlijezda, a jednom tjedno je dobro napraviti i piling jer on pročišćava proširene pore, smanjuje broj mitesera i pomaže bržem uklanjanju akni. Kod težih slučajeva treba uzimati antibiotike ili isotretinoin, poznatiji pod nazivom roaccutan. Riječ je o derivatu vitamina A koji smanjuje aktivnost lojne žlijezde pa se koža manje masti, manje je sklona upalama, a i smanjuje se mogućnost djelovanja bakterija. I, što je najvažnije, učinak je trajan. Roaccutan se koristi od 1975., ali se danas uzima u manjim dozama pa su i popratne pojave manje i podnošljivije – objašnjava Liljana Škrinjar, dermatovenerologinja u Domu zdravlja Centar, dodajući kako akne i te kako ‘napadaju’ i žene u zrelijoj dobi.

U Francuskoj je, naime, provedeno veliko istraživanje među 20.000 žena od 25 do 40 godina, a rezultati su pokazali da 41 posto ispitanica još ima akne. Za Hrvatsku statističkih podataka nema, no dermatovenerolozi prema broju posjeta u svojim ordinacijama tvrde da je situacija slična.

– Kod žena se akne pojavljuju zbog hormonskih poremećaja, trudnoće, uzimanja kontracepcijskih pilula, policističnih jajnika, uzimanja određenih namirnica i stresa, a mogu ih izazvati i neki sastojci u kozmetici, kao što je lanolin. U tom slučaju se radi o takozvanim kozmetičkim aknama – govori dr. Škrinjar, koja u tom slučaju preporučuje čistače za osjetljivu kožu, kakve koristi i Karmela Vukov Colić.

– Lice mi je izmučeno teškom televizijskom šminkom pa ga obvezno čistim mlijekom za osjetljivu kožu. Nikad mi se nije dogodilo da ga nisam temeljito očistila prije spavanja – kaže voditeljica, kojoj stručnjaci savjetuju da umjesto tekućih i kompaktnih pudera, koji pospješuju pojavu akni, nanosi obojene dermokozmetičke emulzije. One ujednačavaju boju tena i prekrivaju nedostatke, a imaju i anti-age efekt sa snažnim hidratacijskim i antioksidativnim učinkom. Prije spavanja bi bilo dobro nanijeti kremu na bazi voćnih kiselina koje će ukloniti ožiljke, mitesere i odumrle stanice te stimulirati kožu na samoobnavljanje.

Ako ništa od toga ne pomogne, rješenje je uzimanje antibiotika poput tetraciklina i azitromicina, kao i isotretinoina te hormona. Postoje i tretmani u salonima ljepote, a u Kozmetičkom salonu Nada Kovač predlažu takozvanu fotoselektivnu metodu matiranja kože s aknama. Ona se radi uz pomoć uređaja Active IPL i to tako da svjetlosni pulsevi ulaze u stanični metabolizam, uništavaju bakteriju propionibacterium acnes (zbog koje akne i nastaju) te djeluju protuupalno. Cijena jednog tretmana je 150 kuna, a broj ovisi o stanju kože. Namijenjen je svim dobnim skupinama, a Rea Vrandečić se nada da joj to, ipak, neće trebati.

– Držim se maminih savjeta da treba redovito čistiti lice – ja to činim tonicima za osjetljivu kožu – i što manje se šminkati. Nekad bi mi se znalo ‘zalomiti’ da ne skinem make-up prije spavanja, no koža, srećom, nije reagirala. To zahvaljujem preparatima za njegu mlade kože, kao što su kreme iz Garnierove crvene linije, ali i dobrim genima.

Damir Leljak

Linker
25. travanj 2024 17:44