KRVAVI OBRAČUN

Katarina Rautek: Ivan je za mene završena priča

Katarina Rautek (27), pjevačica skupine Electro Team, nije mogla ni slutiti da čovjek s kojim je bila u vezi gotovo četiri godine – od čega su tri živjeli zajedno – ima dva lica. Ivan Čalić (33), vlasnik građevinske tvrtke Pro-grad, dosad je uvijek pokazivao ono blago, nježno i brižno, zbog čega je bila uvjerena da ne bi ni mrava zgazio, a onda se na nedavnoj proslavi njezina rođendana vidjelo da u njemu čuče i Dr. Jekyll i Mr. Hyde.

Iz njoj neobjašnjivog razloga nasrnuo je na goste partyja priređenog u njegovom restoranu Gale­ri­ja, u zagrebačkom naselju Špansko, a najgore je prošla Davorka Matić (42), teta Katarine Rautek, koju je Ivan Čalić srušio udarcem šake u glavu i “iscipelario”.

– Tog 14. travnja sve se činilo savršenim. U Iva­novom restoranu skupilo se nas petnaestak, ja sam skuhala vinski gulaš, a moja prijateljica Ivana Vi­­­ro­­vac Bilandžija priredila je nareske i kiflice. Bilo je finog vina i domaće rakije, dobre glazbe… Ivan je također bio dobro raspoložen, sa svima je pričao, zafrkavao se i puštao glazbu pa nitko nije mo­­gao pretpostaviti da s njim nešto ne “štima”. Te je večeri, međutim, dosta popio, uglavnom votke ko­­ju i inače voli. Oko 1.20 rekao je da ide spavati jer se ne želi prepiti i raditi gluposti pa sam bila uvjerena da je otišao kući. Ali, nije: vratio se nakon 10 minuta i stao za šank, gledajući nas pet-šest – koliko nas je ostalo – kako plešemo. U jednom trenutku nam je počeo vikati da smo krave, a kad ga je Ivica Bilandžija, suprug moje prijateljice Ivane, pokušao smiriti, uhvatio ga je za kosu. Umiješala se i Ivana, pokušavajući ih rastaviti, ali onda je i nju uhvatio za vrat. Kad je krenuo prema meni, moja teta ga je samo upitala kamo je naumio, a on joj je odbrusio – “Misliš da te se bojim, kravo”. I udario je ša­­kom. Pala je, on ju je na­staviti udarati nogama, a ja sam, u pokušaju da ga maknem od nje, odlomila cijeli no­­­kat – prisjeća se tog dramatičnog trenutka Ka­­tarina Rautek, čiji su na­­pori ipak urodili plodom. Napadač se smirio, a ubrzo su došli policija i Hitna pomoć.

Katarinina teta je prevezena u bolnicu Sveti Duh, a ona i Čalić u po­­licijsku postaju na Črno­­­mercu. Pjevačica je od pola tri do pola devet ujutro davala iskaz, zamuckujući i tresući se od straha. To više što je u postaji, kako tvrdi, “uh­­vatila” prijeteći pogled Ivana Čalića, kojeg su čuvala četiri policajca.

Zabrana približavanja – Imala sam osjećaj da mi želi poručiti: “Pazi što pričaš” i zamolila policijskog službenika da ga maknu iz mog vidokruga – otkriva Katarina Ra­­utek, koja se potom vratila roditeljima u mjesto Harmica nedaleko od Zagreba. Odspavala je nekoliko sati i s prijateljima otišla do luksuznog penthousea od 500 četvornih metara s bazenom, gdje je živjela s Ivanom Čalićem, i počela se pa­­ki­rati. U dva dana, koliko je trajala selidba, nije srela svog bivšeg jer je bio u pritvoru. Kad je pu­­šten, dobio je zabranu približavanja akterima “krvavog rođendana” na 700 metara. Policija je pokrenula kazneni postupak na temelju bolničke prijave, a Ivana Čalića vjerojatno će tužiti i teta Katarine Rautek.

– Svaki dan joj dolazim u posjet. Na to oko vjerojatno više neće vidjeti, ali ona i u toj situaciji ima duha i šali se da joj ljubičasti podljevi pristaju uz crvenu kosu. Sva sreća da je teta, inače bivša vojna policajka, snažne tjelesne građe, jer da je neku od nas tako udario, pitanje je bismo li preživjele – govori Katarina Rautek, koja tvrdi da Ivan Čalić nikad dosad nije pokazivao nasilnu ćud. No, u posljednje vrijeme, kaže, bio je pod velikim stresom zbog posla, malo je spavao i teško disao, no sve svoje probleme držao je u sebi. Priča se i da je zbog recesije i zastoja u gradnji zapao u financijske probleme.

Nakon pompoznog otvorenja 35 milijuna eura vrijednog kompleksa Nova Galerija, na koje je doveo američku repericu Lil’Kim, najavio je gradnju 160 metara visokog nebodera na res­­križju Savske i Zagrebačke avenije, no taj projekt je zaustavljen zbog financijske krize. Završi li u zatvoru, pitanje je tko će nastaviti obiteljski biznis, jer je taj rođeni Zagrepčanin, čija je obitelj podrijetlom iz bosanske Posavine, sam upravljao tvrtkom. Njegovog mlađeg brata Vjeku građevina ne zanima, a starija sestra Ivana Kršul je uglednja sutkinja. Vodila je mnoge važne procese, kao što je suđenje optuženima u slučaju Maestro te za ubojstvo novinskog izdavača Ive Pukanića. – Upoznala sam Ivanovu obitelj – govori Ka­­ta­ri­na Rautek – kao i on moju, no ne želim s njima kontaktirati. Voljela sam ga, razgovarali smo čak i o braku i djeci, no Ivan je za mene završena priča jer nema opravdanja za ono što je učinio mojim najbližima i meni. Neke žene žrtve nasilja oproste svojim zlostavljačima, no ja ne bih.

Damir Leljak

Linker
20. travanj 2024 14:59