EKSKLUZIVNI INTERVJU

Kate Winslet: Sretna sam što sam ostala živa

Samo nekoliko tjedana nakon što je proživjela strašne trenutke na karipskom otoku Necker, kad je potpuno izgorjela kuća milijardera Richarda Bransona u kojoj je boravila s djecom i dečkom, modelom Louisom Dowlerom, Kate Winslet (35) zablistala je na 86. filmskom festivalu u Veneciji, na kojem su je mediji odmah proglasili kraljicom. ­

Britanska glumica na Mostri je predstavila čak dva filma, “Carnage” (Masakr) Romana Polanskog i “Contagion” (Zaraza) Stevena Sodebergha, te hvaljeni miniserijal “Mildred Pierce” Todda Haynesa . Bilo je to njezino prvo pojavljivanje na nekom značajnom filmskom događanju u protekle tri godine. Naime, nakon što je početkom 2009. osvojila Oscara za ulogu u filmu “Žena kojoj sam čitao”, glumici se raspao naizgled idiličan brak s redateljem Samom Mendesom, za kojeg se udala 2003., pa je ostala sama u New Yorku s njihovim sedmogodišnjim sinom Joeom Alfiejem te desetogodišnjom kćeri Mijom, koju je dobila u prvom braku, s redateljem Jimom Threapletonom. U tim trenucima obitelj joj je bila važnija od karijere pa neko vrijeme nije radila.

No, njezin povratak pred kamere je i više nego impresivan, a to se pogotovo odnosi na ulogu u miniserijalu “Mildred Pierce“, koji se samo nekoliko dana nakon projekcije u Veneciji počeo prikazivati i u Hrvatskoj na HBO-u. Snimljen prma romanu Jamesa M. Caina, o odlučnoj majci koja u tridesetim godinama prošloga stoljeća, u vrijeme velike ekonomske krize, pokušava prehraniti obitelj, već je proglašen jednim od najboljih u Americi ove godine, što je potvrđeno s čak 21 nominacijom za nagradu Emmy, među kojima je i ona za Winslet za najbolju glumicu. Posebno priznanje je i uvrštavanje na Mostru, koja samo iznimno prikazuje televizijska djela.

Glumičinu karizmu prepoznala je i kozmetička kuća Lancome, čije je ona zaštitno lice ­već četiri godine. Lancome je u suradnji s Kate Winslet nedavno pokrenuo i kozmetičku liniju Golden Hat Foundation – a dio zarade namijenjen je glumičinoj zakladi za pomoć autističnoj djeci.

Kate Winslet je na intervju u hotel Excelsior došla u crnim kratkim hlačama, sakou i pripijenoj majici, te se ispričala zbog toga što je zakasnila nekoliko minuta, opsovavši pritom venecijanske brodove.

Što se dogodilo na otoku Necker? – Buknuo je požar dok smo spavali i, iskreno, sretna sam što sam živa. Nitko nije slutio da bi se tako nešto moglo dogoditi. Požar se veoma brzo proširio pa nije bilo vremena za razmišljanje. Reagirala sam instinktivno i podigla Eve, 90-godišnju Bransonovu majku, te je iznijela iz kuće. Tek sam poslije shvatila koliko je situacija bila opasna. Ne volim o tome previše govoriti, mogu samo reći da sam sretna što sam tada bila uz obitelj Branson.

A kako se osjećate sada, kad su vas proglasili kraljicom Venecije? – Osjećam se pomalo bizarno. Naime, prošlo je već 12 godina otkad sam zadnji put predstavljala film u Veneciji, a sada sam na festival došl­a s dva filma i miniserijalom. Ta tri projekta predstavljaju 16 mjeseci mojega života. Ovdje sam samo tri dana jer se odmah vraćam kući da budem s djecom koju sada čuvaju moji roditelji.

Josip Jurčić

Pročitali ste skraćenu verziju intervjua. Cijeli intervju, u kojem Kate Winslet još govori o svojoj obitelji, odgajanju djece, životu nakon “Tiatnica” i ostalim zanimljivim temama, pročitajte u tiskanom izdanju Glorije (br. 870) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
26. travanj 2024 21:55