ŽESTOKA KRITIKA

Knez Albert: Film o mojoj majci je čista fikcija

Knez Albert II. od Monaka te princeze Caroline i Stephanie osvrnuli su se na novi film o životu svoje majke “Grace od Monaka” u kojem neprežaljenu princezu tumači Nicole Kidman. Njihova ocjena filma Oliviera Dahana, temeljena na scenariju i pojedinim scenama, izrazito je negativna.

– Riječ o bespotrebno glamuriziranom i povijesno netočnom djelu, čistoj fikciji, a ne biografskom radu. Nismo sudjelovali u njegovu nastanku i nemamo nikakve veze s tim filmom koji se predstavlja kao priča o životu naših roditelja – objavljeno je iz kneževske palače.

Radnja filma koji u kina stiže sljedeće godine prati događaje u Monaku s početka šezdesetih godina. Vrijeme je to Kellyne tranzicije iz holivudske zvijezde u princezu mediteranske kneževine, suprugu Rainiera III. kojeg igra Tim Roth. Upravo je ta tema zaintrigirala i glavnu glumicu.

– To razdoblje otkriva njenu humanost, ali i strahove dok iza sebe ostavlja uspješnu karijeru – objasnila je Nicole Kidman.

Jedna od Hitchcockovih muza i junakinja filmova “Nazovi M radi umorstva”, “Mogambo”, “Točno u podne”, “Prozor u dvorište” i “Držite lopova” Grace Kelly prekinula je rad na filmu nakon udaje za Albertovog oca kneza Rainiera 1956, da bi 1982. stradala u automobilskoj nesreći.

Uspomena na princezu Grace i dalje je vrlo živa u malenom poreznom raju gdje mnoge javne ustanove i građevine nose njeno ime. Tragična pogibija u prometnoj nesreći i danas nije u potpunosti razjašnjena – iako je prema službenoj verziji Kelly doživjela srčani udar tijekom vožnje, neki sumnjaju da je za volanom bila njena kćer Stephanie, tada sedamnaestogodišnjakinja.

Linker
27. travanj 2024 06:18