KNEZ ALBERT I CHARLENE WITTSTOCK

Kneževski pir u Monaku

Jedva da su se slegli dojmovi nakon kraljevskog vjenčanja stoljeća, kako su mediji nazivali vjenčanje princa Williama i Kate Middleton, a već se novi plavokrvni mladoženja sprema izići pred oltar s lijepom pučankom. Albert od Monaka (53) i Charlene Wittstock (33), bivša plivačica rodom iz Rodezije, vjenčat će se početkom srpnja, i premda se majušna kneževina – druga najmanja zemlja svijeta poslije Vatikana, površine niti dva četvorna kilometra i sa samo 35 tisuća stanovnika – ni izdaleka ne može mjeriti s Velikom Britanijom, kneževski će pir nadmašiti kraljevski, bar po trajanju, jer će ceremonije i slavlje trajati puna dva dana.

Par će se 1. srpnja vjenčati u građanskom obredu u Dvorani prijestolja u palači Grimaldi, u nazočnosti stotinjak prijatelja i članova obitelji, dok će pravi, čistokrvni Monegažani, kojih u kneževini ima tek nekoliko tisuća, u vrtu palače pratiti prijenos na ekranima te, nakon što klicanjem pozdrave mladence na balkonu i predaju im dar, nastaviti zabavu uz koktele. Uvečer je, pak, cijeli Monako pozvan na zakusku u luci gdje će se održati i spektakularan dvosatni koncert s laserskim svjetlosnim efektima što ga je sam autor, francuski skladatelj Jean-Michel Jarre kojem su Albert i Charlene dali odriješene ruke, opisao kao spoj “romantike, hi-techa, popularne glazbe i rock&rolla”.

Drugi dan će se par vjenčati po vjerskom obredu, ali ne u katedrali sv. Nikole, gdje su prije 56 godina bračne zavjete položili Albertovi roditelji, knez Rainier III. i glumica Grace Kelly, koja je tad postala princeza Gracia Patrizia; katedrala je jednostavno premala za 800 uzvanika, koliko su ih Albert i Charlene pozvali na svadbu. Stoga će se svečani obred održati pod vedrim nebom, u vrtu palače Grimaldi popločenom s tri milijuna bijelih i šarenih oblutaka i dijelom na grandioznim stubama u obliku potkove do kojih će mladenku po crvenom tepihu dopratiti njezin otac Michael Wittstock.

Kako stanovnici Monaka ne bi ostali zakinuti, vrata palače bit će otvorena pa se očekuje da će se okupiti i do 4000 ljudi, a obred koji će voditi monsignor Bernard Barsi, monegaški nadbiskup, moći će se pratiti i u živom prijenosu na golemim ekranima koji će biti postavljeni na trgu pred palačom i na drugim mjestima. Ekološki osviješten mladoženja

Nakon obreda mladenci će se u hibridu marke Lexus, s kojom je poduzetni, ali i ekološki osviješteni Albert sklopio sponzorski ugovor za ovu prigodu, odvesti kroz grad do Crkve sv. Devote, zaštitnice Monaka, gdje će mladenka prema tradiciji ostaviti svoj svadbeni buketić.

Dok će Monegažani dalje slaviti u vlastitoj organizaciji, sasvim sigurno zadovoljni što im je vladar za svoje vjenčanje darovao dva dana praznika, mladenci i njihovi gosti sjest će za bogat stol na terasi Opere Garnier gdje će uživati u večeri sa specijalitetima, pripremljenim uglavnom od domaćih proizvoda, posebno onih s prinčevog imanja Rocagel; jelovnik s mediteranskim štihom možda je nadahnut istarskim specijalitetima koje je Albert kušao 2009. u Poreču, kao što su fritaja s divljim šparugama, crni rižoto sa sipom, riba u pećnici s krumpirima i povrćem te semifredo s preljevom od tartufa, ružmarina, vanilije i maslinova ulja. Za kraj će uzvanici zaplesati na glamuroznom balu koji će otvoriti mladenci, a točno u ponoć nebo nad kneževinom će rasvijetliti veličanstven vatromet, nalik onom koji se rasprskava u svim bojama dok se Grace Kelly ljubi s Caryjem Grantom u Hitchcockovu klasiku “Držte lopova”.

Glumica je donijela holivudski glamur u Monako kad se udala za vladara u bezvremenski elegantnoj svilenoj vjenčanici sašivenoj u studiju MGM-a i s velom dugim 90 metara, dok je Rainer odjenuo kitnjastu odoru koju je sam dizajnirao prema onoj Napoleonovih časnika. Charlene i Albert pokušat će prirediti jednako bajkovitu ceremoniju, ali ipak u svojem stilu. Albert će nositi svečanu odoru, a mladenki vjenčanicu dizajnira Giorgio Armani čija je Charlene neslužbena “ambasadorica”; iako se govorkalo kako se talijanski modni mag uvrijedio što je ona za vjenčanje princa Williama i Kate Middleton odabrala model švicarske modne kuće Akris, očito joj je oprošteno jer je u nježnosivoj haljini-kaputu i šeširu sa širokim obodom u Londonu izgledala besprijekorno.

Mnogi su zloguki proroci predviđali kako će se plavokosa Charlene teško moći mjeriti sa svojom prethodnicom princezom Grace, koja se do danas smatra neponovljivom ikonom stila, ali sve je jasnije kako se sportašica koja je na Olimpijadi u Sydneyu branila boje Južne Afrike i te kako dobro zna odjenuti te da je pogodila kad je za “kućnog dizajnera” odabrala upravo Armanija čije čiste linije izvrsno ističu njezinu vitku, sportsku figuru s naglašenim ramenima.

Marta Štoos

Linker
04. svibanj 2024 17:11