DRAŽEN SIRIŠČEVIĆ

Kod kuće slušam samo ženu

Smatrate li dolazak na mjesto ravnatelja Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski” vrhuncem svoje karijere? – Na čelu sam ustanove koja nosi ime tvorca prve hrvatske opere. To mjesto zbog svih ljubitelja opere, i onih koji će to tek postati, nisam mogao zaobići. Još sam na početku, vrhunce tek treba dosegnuti, i to na tragu naslova prve opere Lisinskog: S ljubavlju, a protiv zlobe!

Hoćete li i dalje uređivati i voditi TV emisiju Opera Box? – O tome će odlučivati dalekovidni ljudi nacionalne dalekovidnice. Pogledaju li unatrag 17 godina, vidjet će me svake nedjelje u Operi Box. Pogledaju li unaprijed, vidjet će me kako i dalje mašem rukama tražeći pozornost i uzbuđeno uzvikujem: “Nema ništa bez opere!”.

Što je vaša supruga Marija, također urednica na HTV-u, rekla na vašu odluku da odete s televizije? – Draaažeeeneee! Vraaati seee!

Kao organizatoru koncerata operne glazbe, koja vam je priredba bila najdraža? – Veličanstveni koncert u Košarkaškome centru Dražena Petrovića za zakladu “Ana Rukavina” i maestra Vjekoslava Šuteja. Te večeri, lani u prosincu, pred tisućama zaljubljenika u operu nastupilo je više od 200 umjetnika Zagrebačke filharmonije, Akademskog zbora “Ivan Goran Kovačić” te najbolji hrvatski i svjetski operni solisti. Može li se bolje? Može li se više? Vjerujem da hoće, kad se vrati naš Điđi Šutej.

Je li vas ikad neka operna zvijezda neugodno iznenadila? – Sve zvijezde ne sjaje jednakim sjajem, ali ipak sjaje! A ja njihov sjaj ne bih želio potamniti.

Kakvu glazbu najčešće slušate u automobilu ili kod kuće? – Slušam ženu. I kćer. Šutim i plešem kako moje dame sviraju.

Jeste li ikad željeli postati glazbenik? – Želio sam postati svašta: nogometaš, roker, književnik, slikar, glumac… ali najviše od svega operni pjevač. Pristao bih biti i pjevačica samo da se mogu pojaviti na pozornici.

Imate li neki skriveni talent? – Ne skrivam svoje talente, možda zato što ih i nemam previše, ali pokušavam sakriti mane.

Kako izgleda vaš idealan dan? – Dolce far niente (slatko je ne raditi ništa)!

Tko najbolje kuha – vi, vaša supruga Marija ili vaša mama, operna diva Nada Ruždjak? – Moja mama kuha najbolje!

Tko je najbolji kuhar među “klasičarima”? – Vladimir Ruždjak! Još nisam upoznao niti jednoga umjetnika koji je s tolikom ljubavlju “skladao” u kuhinji. Ne blijedi u sjećanju slika Vladeka kako u kuhinjskoj pregači, s čašom bijeloga vina nadohvat ruke, svira Bachove preludije i fuge, a iz kuhinje dopire simfonija mirisa nedjeljnoga ručka koji je za nas pripremio.

Koja su vam najljepša sjećanja iz djetinjstva provedenog u Rijeci? – Pun sam uspomena na prvih sedam godina života u Rijeci. Što izabrati? Grudanje s prijateljima na krovovima vagona punih snijega dovezenog iz Gorskog kotara, jurnjavu na vespi s ocem Vinkom, kupanje na “crnoj plaži”, crnoj od sagorjelog otpada s parnih lokomotiva, ili prelijepu Tizijanu, u koju sam bio zaljubljen u prvom razredu Osnovne škole “Mario Genari”…

Da ne živite u Zagrebu, gdje biste voljeli imati dom? – Zaljubljen sam u more. Samo je jedan grad na svijetu koji izgleda kao brod na moru. Njegovo ime je Venecija.

Kako izgleda vaš idealan odmor? – Jednako kao moj idealan dan: slatko je ne raditi ništa!

Koliko vam je sati spavanja dovoljno? – Spavanja nikad dovoljno.

Što prvo učinite kada ujutro otvorite oči? – Zatvorim ih.

Jeste li dnevni ili noćni tip? – Ne razlikujem dan od noći, toliko mi brzo vrijeme prolazi.

Pomažete li supruzi u kućanskim poslovima? – Odgovor na ovo teško pitanje potražite u Znanstvenom programu HTV-a kod urednice Marije Vuković Siriščević. Šifra: “Trenutak spoznaje”.

Što smatrate svojom najvećom manom? – Često se ne slažem sam sa sobom. Pogledam se u ogledalo i odmah se naljutim na sebe.Je li to mana?

Koje ljudske osobine ne podnosite? – Prijetvornost, gramzivost, nasilništvo…

Na što najradije trošite novac? – Moram priznati da ga najradije primam, ali ga češće trošim. Volim kupovati! Na tržnici kupujem više nego što mi treba. Kupujem više odjeće i obuće nego što mogu nositi. Odabirem više umjetničkih slika nego što ih mogu platiti, pa rastežem s otplatama… U nekretninama se još nisam okušao, a rado bih!

Kako reagirate kada se razljutite? – Postanem ružan.

Kada ste se posljednji put rasplakali? – Najčešće plačem u operi, a u posljednje vrijeme i pred bankomatom.

Kako biste se opisali u tri riječi? – To je najbolje učinio jedan moj dragi prijatelj. Citirat ću, stoga, Nebojšu, koji se poigrao mojim korijenima. “Lijen si kao Dalmatinac, glup kao Zagorac i škrt kao Slovenac!” Eto, to sam vam ja. Ali naravno da sve to nije točno. Ja sam, kao što bi jedan slavni Englez u tri riječi rekao – Siriščević, Dražen Siriščević.

Ines Stipetić

Linker
29. travanj 2024 01:55