DRAŽEN SIRIŠČEVIĆ

Kompozicija najfinijih okusa

Obožavam obilaziti restorane, fino jesti i piti, ali mi je od svega najveći gušt kuhati za prijatelje. Stoga se veselim da ću im ovih dana pripraviti domaću tjesteninu s fantastičnim umacima, čemu me poučila Jadranka Radolović, vlasnica restorana Alla beccaccia u Valbandonu, u koji sam stalno zalazio tijekom filmskog festivala u Puli. Ona me uvjerila da pripravljanje pašte nije osobito zahtjevno, a njen okus ne može se usporediti s onom kupljenom u trgovini – kaže Dražen Siriščević, urednik Dramskog programa Hrvatske televizije.

Sa suprugom Marijom Siriščević, urednicom Obrazovnog i dječjeg programa, te kćeri Anom, svaku je večer u Areni gledao filmove iz nacionalnog programa, a danju je obilazio pulsku tržnicu, restorane i konobe te se raspitivao o istarskim kulinarskim običajima i navikama.

– Na svakom putovanju prvo odem na tržnicu, gdje popričam s prodavačima i pokušam saznati što je osobitost kraja u kojem se nalazim. Tek poslije toga spreman sam za obilazak opere, koncertnih dvorana, kazališta i drugih kulturnih znamenitosti – smije se Dražen Siriščević, koji je kulturu stola, nabave i pripravljanja namirnica zavolio uz poočima Vladimira Ruždjaka, legendarnog opernog pjevača, redatelja, prevoditelja i skladatelja. S njim je obilazio zagrebačke tržnice i naučio prepoznavati svježu ribu i kvalitetno meso, a doma još uvijek čuva bilježnicu s Ruždjakovim receptima.

– Vladimir je, kao i ja, bio zaljubljenik u operu i uvijek je govorio da je kuhanje najbliže skladanju: od onoga što imate, treba složiti dobru kompoziciju – nastavlja Dražen Siriščević i dodaje da za njega užitak u hrani započinje mnogo prije nego što sjedne za stol.

– Kupnja namirnica za mene je pravi ritual, kao i priprava hrane. Uživam u svakom detalju. Primjerice, u našoj kuhinji koristimo isključivo krupnu sol, koja vam krcka pod zubima, što je fantastičan osjećaj. Iako je na početku braka isključivo kuhao on, danas, ističe Dražen, za štednjakom je češće njegova supruga Marija.

Post jednom tjedno

– Mene kuhanje najbolje opušta, tako da kad predvečer stignem kući, prvo odem u kuhinju i pripremim si večeru: to mi je najbolja terapija protiv stresa – priča Siriščević, koji liniju održava – postom. Naime, jednom tjedno, obično utorkom ili srijedom, samo pije vodu. Na taj način izgubi do dva kilograma.

– Kako se većina mojih razgovora s prijateljima svodi na operu i hranu, maštam o tome da jednog dana, najbolje u blizini neke koncertne kuće, otvorim svoj restoran. Uvjeren sam da bih tamo služio najbolja jela u državi, no vjerojatno bih nakon nekoliko mjeseci propao jer ne znam zbrojiti dva i dva. No, možda se ipak jednom odvažim na taj korak, ali samo ako moja Marija bude htjela preuzeti brigu o financijama – zaključuje Dražen Siriščević. Kruno Petrinović

Linker
29. travanj 2024 09:00