NJEGA NA HLADNOĆI

Korana Gvozdić: Moja zimska kozmetika

Otkako je prije tri godine njezino učenje skijanja na Sljemenu završilo padom i odlaskom na fizikalnu terapiju koljena, 29-godišnja Zagrepčanka Korana Gvozdić odustala je od zimskih sportskih aktivnosti. Ali i od odlaska u snijegom pokrivene planine općenito, to više, što ne želi nepotrebno izlagati svoje lice štetnom djelovanju niskih temperatura i UV zraka.

Voditeljica na Croatian Music Channelu, dakle, bira blagodati civilizacije koje, među ostalim, znače odlaske u salone ljepote na tretmane njege i ‘utopljavanja’ – svega onoga što nam treba i za čime čeznemo tijekom zimskih mjeseci. Jedan od najdražih zimskih rituala koji objedinjuje ta dva elementa je masaža tijela eteričnim uljima jabuke i cimeta, čiji je aromatični mirisi asociraju na zimske napitke i slastice (radi se u zagrebačkom Puella Beauty Centru, traje 70 minuta i stoji 220 kuna).

No, od olfaktornog, mnogo je važnije njihovo terapijsko djelovanje na kožu. Pogotovo jabuke, koja čisti kožu od toksina, pospješuje cirkulaciju te – zbog velikih količina kalija – održava optimalnu razinu vlage. Eterično ulje cimeta, pak, otklanja bezvoljnost i psihički umor, jača mentalnu aktivnost i koncentraciju, djeluje antiseptički, ublažava bolove u mišićima… Jedino ga treba dozirati u malim količinama jer je snažno i moglo bi izazvati reakcije na koži.

Korana Gvozdić je, međutim, svjesna da to nije dovoljna zaštita kad izađe iz tople sobe i suoči se s hladnim vjetrom, snijegom i ledenom kišom. Svaki put, stoga, nanese neku masnu i hranjivu kremu na lice – katkad i toniranu – a njezin su izbor Becutan i Caudalie. Tvrdi da njezina koža zbog toga nije sklona crvenilu, perutanju i osjećaju zatezanja (jedan od signala da je koža lica suha je i brzo ‘nestajanje’ šminke), a nema problema ni s ispucalima usnicama.

– Opsjednuta sam balzamima za njegu usana, a nanosim ih doslovno svakih deset minuta – priznaje TV voditeljica, dodajući, međutim, kako teško odolijeva štetnim utjecajima centralnog grijanja. Koža tijela joj zna biti suha i svrbjeti je pa se njeguje mlijekom i uljnim balzamom (tvrdi da joj više odgovaraju jer su masnija od losiona), a izbjegava tuširanje u vrućoj vodi (iako joj godi), slijedeći savjet dermatologa da ona uklanja prirodna ulja s kože. Stručnjaci savjetuju i da se hidratantna krema nikako ne smije nanositi na vlažno tijelo (i lice) jer će se time razrijediti, čime će i njezino djelovanje biti oslabljeno.

A osim pravilne i redovite njege, štetno djelovanje topline u zatvorenim prostorijama mogu neutralizirati i ovlaživači zraka – ili čak posudice s vodom i mokar ručnik na radijatoru, koji će također povećati stupanj vlage. Budući da često i obilno nanošenje gustih i masnih preparata, pogotovo onih sa zaštitnim faktorom, koji imaju kemijske blokatore, može iziritirati kožu, obvezno je treba očistiti prije spavanja. Ali, nikako sredstvima s preparatima koji sadrže alkohol, i koji će je još više isušiti, već neagresivnim micelarnim otopinama čiji je sastav sličan našoj staničnoj membrani.

– Kad bih barem zimske mjesece mogla provesti u toplijim krajevima poput Kariba ili Maldiva, ne bih morala slijediti toliko pravila u vezi njege i ne bi me ‘hvatale’ melankolija i prehlada. No, dobro, i kuhano vino i aromamasaže imaju svoje draži – šali se Korana Gvozdić.

Damir Leljak

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Sve o preparatima koje koristi Korana Gvozdić i njezi pojedinih dijelova lica pročitajte u tisaknom broju Glorije (br.887) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
19. travanj 2024 08:34