RUTINA ZA LJEPOTU

Kozmetički odred za čišćenje

Premda nije neugodno poput depilacije, mnogim ženama nesumnjivo pada mrak na oči kad se nakon večernjeg izlaska vrate kući – često i u ranim jutarnjim satima – i znaju da moraju ukloniti šminku (ili ono što je od nje ostalo) prije negoli legnu u krevet.

U suprotnom bi, osim neugodnog osjećaja na licu, moglo doći do zatvaranja pora, gomilanja odumrlih stanica, perutanja kože te infekcija. No, pogrešno je mišljenje da se čišćenje odnosi samo na uklanjanje šminke.

Pravilna higijena lica znači i eliminaciju viška sebuma, znoja, mrtvih stanica na površini kože te nečistoće iz okoliša. Kad su oni temeljito uklonjeni, a pore očišćene, proizvodi za njegu lakše se apsorbiraju i njihova je učinkovitost veća.

Osnovni čistači su ulja, mlijeka, tonici i pjene, a oni koji služe kao nadopuna su serumi, pilinzi i maske. Svima je, međutim, zajedničko da moraju biti blagi kako ne bi oštetiti hidrolipidni sloj i onemogućili epidermisu da vrši svoju prirodnu zaštitnu funkciju.

No, je li sredstva za čišćenje lica nužno nanositi i ujutro i na večer? Ako ste prije spavanja pomno očistili lice, ujutro ne treba ponavljati cijeli postupak. Dovoljno je tek komadićem vate natopljene losionom lagano očistiti višak sebuma, ili, pak, s malo termalne vode raspršene po licu.

Preparati za čišćenje se, inače, nanose masažnim pokretima, što je također korisno jer se potiče mikrocirkulacija. To se posebno odnosi na piling, koji, kao i stavljanje maske, ne smije biti svakodnevni ritual. Nečistoće na koži mogu se prevenirati i pravilnom prehranom – izbjegavati jake začine, jesti mnogo voća i povrća te piti dosta vode.

U svako doba Prvo pravilo prilikom odabira takozvanih dnevnih čistača glasi – uskladite ga sa svojim tipom kože. To znači da je masnu kožu najbolje čistiti pjenama i losionima, mješovitu gelovima, a suhu i normalnu mlijekom. Tonik je pomoćno sredstvo za čišćenje i ne preporučuje se osobama koje imaju suhu kožu jer postoji opasnost da se ona dodatno isuši. I s čistačima koji sadrže ulja treba biti oprezan: ako ga je previše, začepit će pore, a ako ga je premalo – isušit će je.

Još jedno upozorenje: tijekom nježne masaže lica izbjegavajte područje oko očiju ili odaberite dvokomponentni čistač na bazi vode i ulja, koje treba promućkati prije nanošenja na blazinicu. Prislonite je nekoliko trenutaka na zatvoreno oko, kako bi sredstvo otopilo maskaru, pa je odstranite nježnim pokretom prema dolje. Možete biti sigurni da ste dobro očistili lice ako je blazinica savršeno bijela. Ako ste, pak, daleko od svog toaletnog ormarića, ‘prva pomoć’ mogu biti i vlažne maramice za čišćenje lica.

Tjedni ritam Bez pilinga se – iako ga mnogi zanemaruju – ritual čišćenja lica ne može smatrati potpunim. Ne, doduše, na svakodnevnoj bazi, već jednom do dva puta na tjedan za one koji imaju suhu i osjetljivu kožu, odnosno, tri do četiri puta za one čija je koža masna ili miješana. Svakodnevno pilingiranje moglo bi, naime, izazvati iritacije i oštetiti površinski sloj. Zašto je ono uopće potrebno? Pilingom se odstranjuju mrtve stanice s kože – one se obnavljaju svaka tri tjedna – čime se koža brže regenerira stvarajući na svojoj površini novi sloj. Osim toga, protok kisika i unos hranjivih sastojaka je pojačan i dugotrajniji. Bilo bi, stoga, dobro nakon ‘trljanja’ nanijeti neki hidratantni vitaminski preparat.

Pilingiranje nikako ne bi smjelo biti grubo – zrnca se nanose na vlažnu kožu vrhovima prstiju, nježno i u tankom sloju – pogotovo ne na osjetljivom području oko očiju. Posebno je nužan tijekom toplijih mjeseci, jer znoj djeluje poput ljepila pa će slijepljene mrtve stanice koži onemogućiti disanje.

Dubinsko čišćenje

U posebnu skupinu čistača ubrajaju se maske, idealne za one koji imaju problematičnu kožu pa im treba nešto ‘žešće’ za uklanjanje nečistoća. One, naime, imaju mogućnost penetracije u potkožno tkivo, regenerirajući kožu iznutra i dubinski čisteći sve njene slojeve. Najučinkovitije su maske na bazi prirodne gline, koja upija suvišnu masnoću, mrtve stanice i nečistoću iz pora te djeluje antiseptički: na licu ih se ostavlja da djeluju 15 minuta, a onda ih se ispire mlakom vodom.

Česti sastojci maski za čišćenje lica, koje se mogu nanositi i u salonima ljepote i kod kuće, su i blato iz Mrtvog mora, aloe vera, ekstrakti krastavca te alge. Oni, naime, najdublje slojeve kože opskrbljuju mineralima, vitaminima i ostalim hranjivim tvarima. Dovoljno ih je koristiti jednom tjedno, jer bi češći ritam mogao isušiti kožu i izazvati reakcije.

Damir Leljak

Linker
25. travanj 2024 18:21