VELIKA PROSLAVA

Kraljica Margareta II proslavila 40. jubilej

Popularno zvana ‘Daisy’, tj. tratinčica, kraljica Margareta II doima se kao staložena i pravedna vladarica monarhije, koja je svojim postupcima i izjavama osigurala čak 80%-tno odobravanje kod Danaca, prema nedavnom istraživanju.

No ona sama priznaje da žali za propustima koji su se dogodili tijekom četiri desetljeća, prvenstveno u pogledu njenog muža, princa Henrika te dva sina, prinčeva Frederika i Joachima. U mnogim intervjuima izjavila je da nije bila dobra majka, a nije se ni dovoljno posvetila suprugu, koji je prošao kroz životnu krizu prije desetak godina.

– Nisam pružila suprugu dovoljno potpore. Previdjela sam problem – rekla je kraljica, koja je ovakvim samokritičnim izjavama još više ojačala potporu građanstva. Kao veliki ljubitelj umjetnosti, ilustrirala je i dansku verziju trilogije “Gospodar prstenova”. No nije uvijek bila toliko sigurna u sebe i svoje postupke.

– Majko, što ćemo? – upitala je nakon smrti svoga oca, kralja Frederika IX. Majka joj je objasnila da ona sada odlučuje o svemu. Tako je i bilo proteklih 40 godina, uz obilnu potporu njene obitelji i stanovništva.

Linker
21. rujan 2021 06:54