SEZONA NAGRADA

Kritičari Hollywooda odabrali svoje favorite uoči Oskara

Dodjelom nagrada udruge The Broadcast Film Critics Association, poznatijih kao Critic’s Choice Awards, nastavljena je, nakon izbora National Board of Review i People’s Choice Awards, sezona slavljenja filmskih uspješnica iz protekle godine. Holivudske zvijezde pohodile su crveni tepih i gala večeru organizacije koja umjetnička postignuća u filmskom mediju u pravilu stavlja ispred broja prodanih kino-ulaznica i marketinške mašinerije, ali i dalje u tržišnom kontekstu američkog filma.

Nagrade Critics’ Choice u prošlosti su često znale predvidjeti i dobitnike Oskara, pa je zanimljivo da su filmski kritičari ove godine najboljim filmom proglasili francusku nijemu dramu Michela Hazanaviciusa “The Artist” sa Jeanom Dujardinom i Berenice Bejo u glavnim ulogama. Poticanje nostalgije za zlatnim dobom nijemog filma ipak je u Hollywoodu i ranije dobro prolazilo – sjetimo se najmanje “Bulevara sumraka” – pa ukoliko doista jedan nijemi, strani i crno-bijeli film ove godine osvoji zlatni kipić valja tom iznenađenju ipak pristupiti razumno, tim više što je “The Artist” kroz godinu osvojio i brojne druge nagrade. Kritika ga je jučer honorirala i za režiju te, znakovito, kostimografiju.

Najbolji glumački ansambl ima pak film “Tajni život kućnih pomoćnica”, adaptacija djela Kathryn Stockett, kojeg predvodi Viola Davis kao najbolja glumica, a sekundira joj također odgovarajućom nagradom ovjenčana Octavia Spencer . Uz njih se u filmu pojavljuju i Emma Stone, Jessica Chastain i Ahna O’Reilly, koje su na crvenom tepihu oduševile svojim modnim odabirima.

Nagradu za glavnu mušku ulogu dobio je, pak, George Clooney za pojavljivanje u obiteljskoj drami “Potomci”, dok je sporednu mušku ulogu najbolje odigrao Christopher Plummer u filmu “Početnici”. Clooney je stigao u pratnji djevojke Stacy Keibler koja je također zabljesnula na crvenom tepihu.

Najboljom komedijom proglašen je film “Djeveruše”, akcijskim filmom “Vožnja”, dok je “Rango” najbolji crtić. “Ponoć u Parizu” slavi nagradu za originalni scenarij, dok je ponajbolji adaptirani onaj iz “Igre pobjednika”. Film “Muškarci koji mrze žene” holivudsku je kritiku oduševio, pak, montažom.

Sean Penn je, naposljetku, primio nagradu za humanitarni rad koju je preuzeo putem video veze, a posebna počast iskazana je Martinu Scorseseju .

Linker
26. travanj 2024 02:32