MATIJA DEDIĆ

Kruna karijere u New Yorku

– Jako sam uzbuđen što mi se pružila prilika nastupiti na Jazz Gala koncertu. Kolega Elvis Stanić koji nastupa zajedno sa mnom rekao je da mu je ovo kruna karijere. Ne bih htio da kruna moje glazbene karijere bude u mojoj 36. godini, ali ako se to i dogodi, neću se buniti – izjavio je jazz-pijanist Matija Dedić koji će s još nekoliko hrvatskih glazbenika 23. svibnja nastupiti u njujorškom prestižnom Lincoln Centru.

Serija koncerta nazvana ForFromCroatia With Love, od kojih je prvi upravo Jazz Gala, nastala je u organizaciji Allis fundacije, u svrhu promocije hrvatske baštine, kulture i umjetnosti diljem SAD-a, a sav prihod s koncerta namijenjen je rekonstrukciji Centra za odrasle osobe s autizmom u Hrvatskoj.

– Trenutno sam u naponu snaga tako da ne trebam previše vježbati na klaviru. Više su to nekakve psihičke pripreme. Preslušavam albume najboljih klavirskih trija, pratim mlade europske jazz-glazbenike koji su probili led u Americi – kaže Dedić, koji se još nije odlučio kojim repertoarom će pokušati impresionirati zahtjevnu američku publiku, no zasigurno će to biti njegove autorske skladbe.

Pored Matije Dedića, na njujorškoj pozornici nastupit će i priznati hrvatski glazbenici kao što su Elvis Stanić, Kruno Spišić i Tihana Pavelić. Kao posebnost večeri navodi se izvedba “A Day In Dubrovnik”, koju je napisao pokojni John Lewis. Izvest će je Boško Petrović i njegov Trio zajedno s Davorom Kajfežom, a pomoći će im i svjetski poznati američki glazbenici – Lenny White, Buster Williams, George Colliqan i Biva starinq qvartet.

Iako često na putovanja vodi suprugu Martinu i šestogodišnju kćer Lu, ovoga puta odlučio je ići sam.

– Martina je zauzeta učenjem za pravosudni ispit. Ovo mi je prvi posjet New York u životu i sve vrijeme posvetit ću poslu. Nastojat ću ostvariti što više kontakata te poslušati neke zanimljive sessione.

Barbara Ivezić

Linker
23. travanj 2024 13:07