Od mesa s oranica zamijesite njoke, napravite rižoto i ukusne deserte – pa pozovite ekipu na gastro tulum bez suvišnih kalorija.
Toplo predjelo TOPLE LAZANJE
Vrsta buče: zelena mlada
Sastojci (za 4 osobe): 60 dag buče, 50 dag mljevenog mesa, 15 dag crvenog luka, 0,5 dl maslinovog ulja, 15 dag gaude ili mozzarele, 20 dag mini rajčica, sol, papar, lovorov list
Bešamel: 10 dag brašna, 8 dag maslaca, 2-2,5 dl mlijeka, muškatni oraščić prema želji
Priprava: Luk pržite na maslinovu ulju do zlatnožute boje, dodajte meso, a potom sol, papar i lovorov list. Pirjajte dok ne omekša. Buču narezanu na trake kratko propržite na teflon tavi bez ulja. Za bešamel na maslacu zapržite brašno, dolijte mlijeko, začinite te kuhajte na laganoj vatri. Prema želji dodajte muškatni oraščić. Tikvice stavite na dno vatrostalne posude, prelijte bešamelom, prekrijte mesom – i tako dok ne potrošite sastojke. Završite sirom te mini rajčicama. Pecite 20-25 minuta na 180 stupnjeva.
Glavno jelo SVINJSKI FILE S RIŽOTOM OD BUČE
Vrsta buče: američka
Sastojci (za 4 osobe) 80 dag svinjskog filea, 0,5 dl maslinova ulja, sol, papar, začini
Marinada: 0,5 dl maslinova ulja, 0,5 dl bijelog vina, 0,5 dl limunova soka, sol, papar, origano
Rižoto: 35 dag buče 30 dag arborio riže, 15 dag crvenog luka, 1 dl maslinovog ulja, 2 dl vrhnja za kuhanje, sol, papar, 6-10 svježih listića kadulje
Priprava: Na ulju zažutite luk pa dodajte buču narezanu na kockice. Kratko pržite, dodajte rižu i zastaklite je. Ulijte temeljac ili vodu te pirjajte 15-20 minuta. Pred kraj dodajte vrhnje za kuhanje, posolite i popaprite. Fileu skinite žilice pa neka 2 sata odstoji u marinadi. Uvaljajte ga u brašno, zapecite sa svih strana i izvadite na tanjur. U masnoću u kojoj se pržio, dodajte žlicu brašna, dolijte juhu ili vodu te izradite pjenjačom. Vratite meso u umak i prokuhajte uz okretanje. Narezani file poslužite s rižotom.
Toplo predjelo NJOKI OD BUČE
Vrsta buče: hokkaido
Sastojci (za 4 osobe): 30 dag pirea od buče, 20 dag pirea od krumpira, 3 jaja, 20 dag brašna, sol, papar, 10 dag parmezana, 2 dl vrhnja za kuhanje, 1,5 dl milerama, 5 dag sitno mljevenih bučinih koštica
Priprava: Pire od buče i krumpira pomiješajte i izradite. Dodajte jaja, sol, parmezan, a potom brašno. Umijesite tijesto i podijelite ga na 4 dijela. Na pobrašnjenoj plohi dlanovima oblikujte valjak, stanjite do željene debljine i izrežite njoke. Na malo maslaca zagrijte vrhnje i mileram, dodajte kuhane njoke te lagano protresite. Pospite mljevenim bučinim košticama.
Deserti RIŽOTA
Vrsta buče: butternut
Sastojci (za 4 osobe): 25 dag pirea od buče, 2,5 dl mlijeka, 6 jaja, 15 dag šećera
Priprava: pire, jaja i mlijeko izraditi pjenjačom. Na laganoj vatri rastopite šećer, kojim obložite kalupe ili keramičke šalice. Kad se skrutne, napunite ih smjesom od buče. Uronite do pola u vodu i pecite na 18 stupnjeva 60 minuta. Istresite iz kalupa kad se ohladi.
Pripremila Vesna Gregl, snimio Željko Grgić