VELIKI GATSBY

Leonardo DiCaprio kao bogati razvratnik iz ludih dvadesetih

Leonardo DiCaprio (37) nastavlja s nevjerojatnim glumačkim preobrazbama, koje su kadšto uvjerljive, ponekad plošne, no neupitno svjedoče kako je holivudski ljepuškasti dečko kroz godine postao ozbiljni glumac širokog raspona. Od prostog mladića iz potpalublja Titanica, napušenog turista, drogiranog košarkaša, preko gangstera, psihički bolesnog milijardera, shizofrenog detektiva do paranoičnog šefa FBI-ja, Leo je stekao dovoljno iskustva da u novoj ekranizaciji klasika američke književnosti Francisa Scotta Fitzgeralda postane mitski “Veliki Gatsby”.

Tajanstveni miljenik visokog društva koji na razuzdanim zabavama u ludim dvadesetima okuplja kremu dokonih bogatuna i seksi dama s Bubikopf frizurama, sam se noseći s ljubavnim razočaranjem i intrigama koje ne umije razriješiti, postao je do danas općim pojmom za novopečene bogataše koji u korist uspjeha ne prezaju ni pred čim, ali naposljetku ostaju sami u svojoj specifičnoj tragičnosti.

Kako režiju potpisuje Baz Luhrmann, autor “Moulin Rouge!”-a i “Romea i Julije”, jasno je da se od filma može očekivati nabrijana postmodernistička igrarija s ljubavnom potkom, a ne vjerna rekreacija povijesnog ambijenta. Soundtrack filma također će podsjetiti na slobodno kombiniranje stilova i epoha “Moulin Rouge!”-a.

Balzakovski motivi snalaženja u visokom društvu i razočaranja grubim “pravilima igre” probijaju u novom “Velikom Gatsbyju” kroz dinamične scene zabava, jurnjave i seksa, zaogrnuti blještavom scenografijom. Lude dvadesete u ritmu suvremenog noćnog kluba? Zašto ne – sve je to ionako samo zabava.

Linker
02. svibanj 2024 01:20