66. CANNES

Leonardo DiCaprio: Tek sam sada shvatio Velikog Gatsbyja

Filmski festival u Cannesu danas 66. put otvora svoja vrata filmofilima i to uz staroga znanca – Jaya Gatsbyja.

F. Scott Fitzgerald upravo je na Azurnoj obali napisao sada kultni američki roman „Veliki Gatsby“, pa nije preveliko čudo što su organizatori odabrali visokobudžetnu ekranizaciju australskog redatelja Baza Luhrmana da otvori ovogodišnji festival. Doduše, pritom je prekinuta tradicija da se festival otvara sa svjetskom premijerom, jer se „Veliki Gatsby“ već može vidjeti u američkim kinima gdje je proteklog vikenda zaradio više od 50 milijuna dolara, ali ekskluzivnost će biti nadoknađena na crvenom tepihu, gdje će se prošetati zvijezde filma Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan i Isla Fisher.

Prije svečanog otvaranja i europske premijere, „Veliki Gatsby“ pokazan novinarima, kojih u Cannesu ima više od 4000, a ekipa filma je na press konferenciji otkrila zašto su se uopće upustili u ekranizaciju poznatoga romana.

– Gatsbyja znam još od mladosti. No, pravo otkriće sam imao prije desetak godina dok sam se vozio vlakom kroz Sibir. U društvu nekoliko flaša vina, počeo sam slušati audio verziju „Velikog Gatsbyja“ i shvatio da uopće ne poznajem knjigu. Otvorio mi se sasvim novi svijet – kazao je redatelj Luhrman, koji je dugo godina neuspješno pokušavao pokrenuti produkciju filma. Tek kada je nagovorio šefove holivudskog studija Warner Bros. da postoji publika koja želi vidjeti nešto drugo, a ne samo akcijske spektakle, dobio je zeleno svjetlo. Doduše, pomogle su i porezne olakšice u Australiji, gdje je film snimljen, koje su budžet smanjile sa 190 na 104.5 milijuna dolara.

– U SAD-u je „Veliki Gatsby“ obavezna literatura. U mladosti sam je i ja pročitao. Nije mi bio loš roman, ali nije me uhvatio u potpunosti. Nisam osjetio onu energiju koju je Fitzgerlad unio. Tek sam s novim čitanjem shvatio u čemu je veličina ovog djela. Snaga ovog romana je u tome da devedeset godina kasnije ljudi još o njemu pričaju. Još uvijek pokušavamo u potpunosti shvatiti što je Fitzgerald htio reći. „Veliki Gatsby“ je veliki po onome što je izostavljeno, onome što je ostavljeno čitatelju da sam potpuni – rekao je Leonardo DiCaprio, koji glumi Gatsbyja.

Iako su dobri prijatelji, zajedno su prije petnaestak godina snimili „Romea i Juliju“, Baz Luhrman je priznao da ga je DiCaprio znao izludjeti na snimanju.

Baz Lurhman i Leonardo diCaprio u Cannesu Foto: AFP/Cropix

– Stalno je zapitkivao poštujemo li djelo. To me izluđivalo. Ali, na kraju, to je jedino bitno. Na premijeri u New Yorku prišla mi je starica i kazala: „Došla sam skroz iz Vermonta da vidim što ste napravili s knjigom mojeg djeda.“ Ostao sam prestravljen, jer je nikada nisam upoznao i bojao sam se što će reći. No, kazala je da bi Fitzgerald bio zadovoljan, što je mi je jedino potrebno.

Kao i većina Luhrmanovih filmova, „Veliki Gatsby“ kombinira povijesni sadržaj i suvremenu glazbu, pa je za soundtrack bio zadužen slavni Jay-Z, a u filmu se može čuti i Beyoncina obrada velikog hita Amy Winehouse „Back To Black“. „Veliki Gatsby“ je jedan od 20 filmova koji se natječu za Zlatnu palmu, a među konkurentima su mu i novi filmovi braće Coen, Stevena Sodebergha i Romana Polanskog.

Linker
26. travanj 2024 03:27