BOŽANSKO NADAHNUĆE

Liam Neeson razmišlja o prelasku na islam

Liam Neeson (59) ime je dobio po svećeniku svoje župe u rodnom gradu Ballymeni u Sjevernoj Irskoj, no pastiru koji ga je krstio vjerojatno ne bi bilo drago čuti da Liam, odgojen u strogom rimokatoličkom duhu, razmišlja o prelasku na islam. Glumac se nakon povratka s radnog posjeta Istanbulu zamislio nad svojim vjerskim osjećajima, zadivljen muhamedanskim običajima.

– Pet puta dnevno hodža zove na molitvu, što vas prvih tjedan dana izluđuje, ali vam ubrzo obuzme duh i shvatite da je to predivno. Grad broji preko 4000 džamija i stvarno sam pomislio da bih mogao postati musliman – rekao je Liam.

– Roditelji su me odgojili u katoličkom duhu, ali svaki se dan i nesvjesno pitam što radimo na ovom planetu, o čemu je tu riječ. Neprestano čitam knjige o Bogu, ali i o ateizmu i nepostojanju Boga – priznaje Neeson.

Liam se inače 2010. godine našao pod udarom kritike kada je ustvrdio da lav Aslan iz filmske adaptacije “Narnijskih kronika” Clivea Staplesa Lewisa, konzervativnog oksfordskog profesora nedvojbene kršćanske inspiracije, ne simbolizira nužno, kako se uobičajeno vjeruje, Isusa Krista, već sve vjerske vođe, uključujući i Muhameda.

Kada ne preispituje transcendentalna pitanja, Liam snima nastavak filma “96 sati”, a u Velikoj Britaniji upravo počinje i prikazivanje njegovog novog filma “The Grey” s temom preživljavanja u ledenoj pustoši.

Linker
29. travanj 2024 07:53