BEAUTY TRIKOVI

Lice pod maskom

Neke žene nose m­aske samo na karnevalu, a neke se redo­v­no ‘krabu­lje’ kako bi bile li­jepe. Od­nosno, ne bi li ima­le lijep, zdrav i odmoran ten. U tu svrhu koriste kozmetičke maske – bilo u sa­lonima ljepo­te, bilo one za kućnu upotrebu – koje imaju toliku koncentraciju aktivnih sastojaka da djeluju višestruko jače od krema za lice. I baš zato se moraju nanositi prema uputstvima na proizvodu, a to znači ne vi­še od dva puta tjedno i ne dulje od 15-20 minuta.

U protivnom bi moglo doći do iritacije koju mogu izazvati čak i voćno-povrtne ‘kašice’ iz kućne radinosti. Maska je učinkovitija od ostalih kozmetičkih preparata i stoga jer pod njezinom kompakt­nom tekstura koža nakratko prestaje ‘disati’, što omogućuje veći priljev krvi u tkivo. Koža ta­da postaje elastična, mišići se napinju, a pore izlučuju nečistoće.

Postoje raz­ne vrste maski – najpoznatije su one za čišćenje i za zatezanje kože – no kozmetolozi u ovo doba godine preporučuju maske za rehidraciju. To jest, za vraćanje vlage koži koju su tijekom ljetnih mjeseci isušili sunce i more, a sada to čini hladan vjetar i boravak u zagrijanim prostorijama. Kao i neuzimanje dovoljno vode za kojom tijekom jeseni i zime ne ­osjećamo toliku potrebu kao ljeti.

Najučinkovitije maske su one koje sadrže eterična ulja i minerale, a po teksturi one gumirane koje se češće mogu naći u salonima ljepote neg­oli u slobodnoj prodaji. Jedna od takvih nalazi se u Sothysovom jesensko-zimskom tretmanu na bazi mandarine i đumbira.

Riječ je o prahu prepunom hidratantnih sastojaka koji se pomiješa s vodom i dobivena smjesa nanosi se na lice: ispod gumirane mase onemogućen je pristup zraku, dok, s druge strane, dolazi do otvaranja pora i upijanja hranjivih sastojaka. Naravno, prodiranje i apsorpcija korisnih vitamina i minerala tada je mnogo učinkovitija. Djelovanje gumiranih maski mo­že potrajati nekoliko dana, dok većina ostalih ima – blic efekt.

Damir Leljak

Linker
25. travanj 2024 23:32