MARIO LIPOVŠEK BATTIFIACA

Lijenčina je uspjela

Riječkom komičaru i pjevaču Mariju Lipovšeku Battifiaci (37) nimalo ne smeta što ga, dok šeće Korzom, prijatelji i znanci ne zovu imenom nego ga oslovljavaju kao Mariju Pomiju. I tobože ozbiljno pitaju – što ima nova na domaćoj estradi, tko s kim ljubuje, tko se s kim svadi, tko čeka bebu, tko se razvodi…? Stvar je, naime, u tome da je lik koji glumi – a riječ je o duhovitoj postarijoj dami, junakinji šestominutnog zabavnog bloka “Bijele udovice”, koja nedjeljom na večer u sklopu emisije Red Carpet nasmijava gledatelje Nove TV – svojom popularnošću zasjenio i sam “orginal”, Marija Lipovšeka. A Mario rado prihvaća šalu, i kad mu se prijatelji obrate kao Mariji Pomiji, on kao iz rukava sipa izmišljene zgode iz njezinog života. Tako često prepričava kako je ta dama u “najboljim godinama” bila u partizanima i ondje zamalo postala Miss ofanzive Sutjeska – no na izboru ju je istisnula Jovanka Broz, zahvaljujući vezi s maršalom…

– Eh, da sam ja bila s Titom umjesto Jovanke – smije se Lipovšek glumeći prpošnu bakicu – sigurno bih postala misica. Imala sam ljepše noge od nje. Iako ni sad nisam za odbaciti…

Zajedno s Lipovšekom u skečevima “Bijele udovice” nastupaju Davor Jurkotić (32) te Ivan Cornetto (36). Obojica su Riječani te bivši časnici Trgovačke mornarice, koji su brodove zamijenili novinskim redakcijama na lokalnoj televizijskoj postaji Kanal Ri. Davor Jurkotić ondje je upoznao Marija Lipovšeka s kojim je 2004. osmislio “Bijele udovice”. A Ivan, koji glumi staricu Živadinku, pridružio im se lani.

– Davor glumi Davorku, postariju mladoliku damu ponosnu što se još “dobro drži” i koja bez dlake na jeziku komentira zbivanja na estradi. On je vrlo britkog jezika i ponekad ga moram “denfati” pred kamerama, da nekoga ne uvrijedi. Moj humor je mekši, umotan u celofan, i Davor me čak mora poticati da budem hrabriji i direktniji. Ivan je uskočio naknadno, jer nam je trebao treći lik u skečevima. On radi još dva posla – na Kanalu Ri i na jednoj benzinskoj postaji u Rijeci – priča Mario, otkrivajući kako je mu je Mani Gotovac, bivša intendantica riječkog HNK “Ivan pl. Zajc”, posudila vlastite naočale kako bi je što vjernije imitirao. Pohvalio se da mu je čestitala i Josipa Lisac te da je svojim imitiranjem nasmijao voditeljice Mirjanu Hrgu te Tatjanu Jurić, ali i svećenika Anđelka Kaćunka.

Akcija za riječke albine

Nadimak Battifiaca, što na talijanskom u slobodnom prijevodu znači “udarati po fjaci”, odnosno ljenčariti, Mariju je dao djed Miro. – Rođen sam i odrastao u Lovranu i djed me često čuvao dok su moji roditelji, majka Luciana (60), koja je radila kao šefica recepcije u hotelima Liburnija, te otac Mario (60), danas umirovljeni električar, bili na poslu. On mi je davao razne poslove da mi ojača duh i navikne me na činjenicu kako se sve u životu stječe teškim radom, no kad bi god trebalo nacijepati drva ili pomesti dvorište, ja bih klisnuo. To nije bio slučaj s mojim godinu dana starijim bratom Veljkom, koji radi na naftnim platformama – i nema nadimak – govori Lipovšek.

Prije gotovo osam godina, kad je izgubio djeda, napisao je njemu u čast pjesmu “Nonićeva pasara” (Djedova barka) i izveo je na festivalu MIK. I danas je popularna u Primorju. Od svoje bake Line (85), koja ga je nadahnula da osmisli lik Marije Pomije, posuđuje garderobu za snimanja, a kad baki ponestane haljina, u pomoć uskaču njezine prijateljice.

Na Mariju se još u školi vidjelo da će biti zabavljač: kad je trebalo izbjeći ispitivanje, imitirao je profesore na radost cijelog razreda. Nakon završene srednje škole, dvije je godine radio na recepciji hotela Liburnija, a potom je s Vesnom Valentić osnovao duo Battifiaca. Pjevali su na čakavštini, snimili tri albuma, a najpoznatija pjesma bila im je “Bira” za koju su snimili duhovit spot o paru koji se posvađa oko toga tko će platiti pivu. A zahvaljujući svojoj blagoglagoljivosti 1997. postao je voditelj na Primorskom radiju, gdje od prvog dana s kolegicom Irenom Grdinić vodi emisiju Gromača. Ta je emisija prije četiri godine dobila i svoje “izdanje” na lokalnoj televiziji, Kanalu Ri, gdje Mario radi od njezinog osnutka u prosincu 1999., a svojedobno je bio i njezin glavni urednik. U showu “Bijele udovice” sudjeluju i četiri “prave” starice – Milka Milešević (79), Ivana Valenčić (85), Anka Vukelić (86) te Dora Čop (79), naturščici iz staračkog doma na riječkoj Kantridi, u kojem se snimaju skečevi za Novu TV.

– Zafrkavam se i na vlastiti račun. Ja sam zbog retrogena prabake s majčine strane bijel poput sira, a prije nekoliko godina pokrenuo sam akciju Pomozimo albinima Rijeke, glumeći tročlanu obitelj albina i poznate pjevače koji nastupaju da im se skupi novac za kupnju stana. No, šalu na stranu, otkad znam za sebe, moram se jako čuvati sunca dok se drugi kupaju, a to baš i nije zabavno – govori Mario.

Kad ne nasmijava javnost skečevima, najradije se odmara kod kuće. Ili odlazi u posjet prijateljima, na večeru i malo dobrog vina. – Nemam djevojku, iako sam zaljubljive prirode. Problem je u tome što se brzo odljubim, no ako postoji mlada dama koja bi voljela riskirati i provoditi večeri igrajući sa mnom monopoly, neka mi se slobodno javi – veli Mario, naravno, u šali.

Tanja Vučičević

Linker
04. svibanj 2024 06:17