PRISKA THURING I TOMISLAV GRETIĆ

Ljubav rođena uz fondue

Kaže se da ljubav i posao ne idu zajedno jer će, prije ili kasnije, jedno od toga početi trpjeti. No, Švicarka Priska Thuring (26) i Zagrepčanin Tomislav Gretić (36) – oboje vrsni kuhari i šefovi kuhinja rovinjskih hotela Adriatic i Monte Mulini – iznimka su od tog pravila. Upoznali su se prije osam godina u kuhinji Dolder Grand Hotela u Zürichu, jednom od najluksuznijih europskih hotela, a već im je na početku veze bilo jasno da im neće biti lako ostati zajedno zbog pritiska poslovnih obveza, ostanaka na poslu do kasno u noć, nagomilanog stresa… Stoga su dogovorili tri jednostavna pravila koja su im pomogla da opstanu kao par i da svoju ljubav prije četiri godine okrune brakom: nikad posao ne “donose” kući, ne kradu jedno drugom recepte i ne posuđuju si skupe kuhinjske noževe.

– A najvažnije je da nikada ne kuhamo za istim štednjakom. Dajte nam iste namirnice i dobit ćete dva različita jela. Za mene je “zakon” klasična francuska kuhinja, a Priska kuha “eklektički” – iz kuhinja diljem svijeta uzima namirnice i začine koji joj se sviđaju i spaja ih u novu, maštovitu cjelinu – priča Tomislav Gretić, koji je početkom devedesetih, nakon završene zagrebačke Ugostiteljske škole, ispekao zanat u hotelu Sheraton u rodnom gradu, a potom i u Sheratonu u Dubaiju, gdje je potkraj devedesetih kuhao za bogataše i za razmažene šeike.

U gradu luksuza stekao je reputaciju kulinarske zvijezde, pa je 2001. dobio unosnu ponudu da preuzme hladnu kuhinju ciriškog hotela Dolder, gdje je Priska – koja je te godine ondje upisala hotelijersku i ugostiteljsku školu – bila na praksi. Teško je reći, veli kuhar, jesu li ga prije privukle Priskine krupne modre oči, porculanski ten ili iskrenost. U svakom slučaju, znao je da je to djevojka kakvu je dugo čekao i da je neće puštati iz vidokruga. Trebalo je samo strpljivo pričekati priliku da privuče njezinu pozornost kao muškarac, a ne kao šef. Na ruku mu je išlo to da je Priska bila među rijetkim kolegama u tom ciriškom hotelu koja je govorila i engleski jezik. Što je bilo osobito važno jer nije znao njemački pa ju je zamolio da mu pomogne snaći se u novoj sredini. Jedan izlazak bio je dovoljan da shvate da ih ne povezuje samo strast prema kuhanju…

– Nije mi bilo lako jer su me kolege u hotelu gledale ispod oka, misleći da ću brže napredovati zahvaljujući Tomislavu. A on me baš zato više “šarafio” od ostalih pomoćnika, da pred drugima ne ispadne da sam povlaštena – govori Priska Thuring na tečnom hrvatskom jeziku.

Očev blagoslov

Prve riječi na hrvatskom naučila je za Božić 2001. kad ju je Tomislav Gretić pozvao u Zagreb. Upoznao ju je s majkom Renatom te prijateljima, ne krijući da s njom misli ozbiljno, prisjeća se kuharica, koja se kao četverogodišnjakinja s roditeljima i četiri godine starijom sestrom iz Švicarske, zbog još boljeg životnog standarda, preselila u Kanadu. Kasnije se zbog školovanja vratila u svoju domovinu gdje je, na posljetku, pronašla i ljubav.

– Tomislav me telefonski isprosio od oca – dodaje Priska Thuring. – Naime, kako su se već poznavali, jer sam nakon upoznavanja s njegovim roditeljima i ja Tomislava odvela k svojima, bilo je doista nepotrebno putovati do Kanade da bismo od mog oca dobili blagoslov za vjenčanje u Zagrebu. Stoga je to odlučio obaviti telefonom. Na što ga je moj otac pragmatično upitao koliko će ga stajati svadba, jer je u Kanadi običaj da svadbenu večeru plaća mladenkina strana. Doznavši da mi sami snosimo troškove, odmah je dao pristanak. Nekoliko dana kasnije, kad sam prikupila sve potrebne dokumente, i službeno sam postala hrvatska snaha. Vrsna kuharica dodaje kako joj je suprug ostao dužan bračno putovanje. Prije pet godina, kad su se vjenčali, za to nisu imali vremena.

Njezin suprug u to je vrijeme vodio luksuzan hotel s 400 soba, isto toliko vila, sedam restorana i 90 kuhara na Crvenome moru. Prije dvije godine ukazala im se prilika da kuhaju u dubrovačkom hotelu Palace, koju su objeručke prihvatili. Što je opet značilo tako mnogo posla i nedovoljno vremena za neko lijepo i romantično putovanje. A ni sada u Rovinju nije drukčije: Tomislav je sasvim zaokupljen poslom u Monte Muliniju, hotelu s pet zvjezdica koji je perjanica rovinjske turističke tvrtke Maistra, a Priska je zadužena za vođenje kuhinje hotela Adriatic s tri zvjezdice. Ali kad odrade ovu turističku sezonu, kaže simpatična Švicarka, nema šanse da se njezin suprug izvuče izgovorima o prezaposlenosti. Iz hotelske kuhinje izvući će ga makar na silu.

Tanja Vučičević

19. prosinac 2025 03:41