Ana Mihalić
RADIJSKI OSCAR

Ljudevit Grgurić Grga osvojio prestižnu nagradu u New Yorku

‘Ženske suze urodile su plodom’, moglo bi se reći za radijsku emisiju ‘Gladne uši’ voditelja i urednika Ljudevita Grgurića Grge, koji je 22. lipnja na 53. gala večeri New York Festivals: World’s Best Radio Programs osvojio posebno priznanje – Nagradu finalista.

Grga je, naime, konkurirao za prestižnu svjetsku nagradu, svojevrstan radijski Oscar, s epizodom pod nazivom ‘Gladne uši: glazba i suze’ u kojoj mu je gošća, bosanska pjevačica Amira Medunjanin uplakana pjevala sevdah i pričala svoju životnu priču: od rata u rodnom Sarajevu do svjetskog uspjeha na glazbenoj sceni.

S emisijom koja se već šest godina svakog četvrtka emitira na 2. programu Hrvatskog radija Grga je bio jedini natjecatelj van engleskog govornog područja, a konkurencija u kategoriji talk showa bili su mu devetorica kandidata iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Novog Zelanda i Britanije. Inače, nagrada se dodjeljuje u 13 kategorija, ove godine su 32 države poslale svoje predstavnike, a po prvi puta je Hrvatska bila u utrci za tako prestižno priznanje. – Ovo je velika čast i priznanje za Hrvatsku i naš radijski posao – rekla je Jadranka Rilović, glavna urednica 2. programa Hrvatskog radija, prilikom preuzimanja nagrade na 17.katu rezidencije Manhattan Penthouse, s prekrasnim pogledom na obližnji Union Square i njujorške građevine.

Marijana Marinović

Foto: Marijana Marinović

Upravo je ona zaslužna što je nagovorila Grgu da se kandidira za radijsku nagradu, koju je glavni laureat – prespavao. Naime, zbog tehničkih problema oko izdavanja vize za Sjedinjene Američke Države, Ljudevit Grgurić Grga morao je otkazati put u New York, a kada mu je sinoć glavna urednica poslala SMS sa sretnom viješću– zbog vremenske razlike od šest sati (Hrvatska je u prednosti), za očekivati je bilo da je voditelj – u carstvu snova.

Popularni Grga, naravno, žali što nije mogao biti u New Yorku, jer kako kaže, ovo je epizoda koja se događa jednom u životu. Voditelj nam je ispričao kako je on bio spreman za put, već je imao vizu i samo dan prije podizanja putovnice stvari su se odjednom zakomplicirale. No, u razgovoru za Gloria.hr složili smo se kako su valjda u pitanju bili neki viši razlozi zbog kojih nije mogao biti prisutan na dodjeli nagrade u New Yorku, a upravo tim riječima tješili su ga i njegovi prijatelji, obitelj i kolege s kojima će proslaviti ovu veliku nagradu.

Foto: Ana Mihalić

– Velika je stvar uopće biti u društvu takvih profesionalaca, a najveće priznanje je svakako što smo bili jedina emisija koja nije s engleskog govornog područja – govori Ljudevit Grgurić Grga te dodaje kako je ova njegova nagrada dokaz da se kao mali narod stvarno ne trebamo osjećati inferiorno.

– Predanim radom i profesionalnim odnosom prema poslu može se puno toga postići i ova nagrada meni osobno samo je motiv više da nastavim tim putem – zaključio je uzbuđeni Grga, ali i dometnuo kako mu je posebno drago i što se radio opet vraća u modu i prepoznaje kao kvalitetan medij.

Kako je bilo u New Yorku pogledajte u fotogaleriji!

Marijana Marinović/Tihana Tešanović

Linker
03. svibanj 2024 22:06