RAZOTKRIVANJE

Luko Paljetak: S velikim zanimanjem sam pratio 'Sulejmana' i 'Ezel'

Dubrovački pjesnik i prevoditelj, prvi inozemni član Ruske akademije književnosti, koji je za životno djelo dobio Nagradu ‘Vladimir Nazor’, još piše na starom stroju, nema mobitel, odlično kuha i na gitari izvodi starogradske pjesme, a 70. rođendan u kolovozu volio bi proslaviti sa suprugom u Veneciji.

Imate li neke osobine horoskopskog Lava?

– Maštovitost, sposobnost organiziranja, velikodušnost, zaljubljivost, iskrenost, koja nije uvijek korisna, sklonost prema putovanjima i lijepim stvarima, dakle i prema ženama.

Jeste li supruzi Anamariji, s kojom ste u braku 35 godina, pisali ljubavne pjesme? – Rasute su po svim mojim zbirkama, a najviše ih je u knjizi “Ludo pjevanje u planinama”.

Jeste li romantični? – Moglo bi se reći da jesam, ali ne volim sladunjavu ili ljigavu romantiku.

Kako se snalazite u kuhinji? – Odlično. I moja žena je vrsna kuharica, ali voli mi prepustiti kuhinju kad imam vremena. Recept mi je samo polazna osnova, poput prvog stiha.

Kako to da nemate mobitel? – Ima ga moja žena, jer je ona prva linija obrane.

Gledate li televiziju? – Samo navečer. S velikim sam zanimanjem gledao dvije turske sapunice – “Ezel” i “Sulejman Veličanstveni”, čemu će se mnogi začuditi.

Čemu se vi čudite? – Malim stvarima. Jutros me čudesno iznenadilo kako mala patka pliva protiv struje, na nabujaloj rijeci koja teče ispod prozora kuće u Idriji, rodnom mjestu moje supruge.

Jagoda Zamoda Foto: Željko Tutnjević

Pročitali ste skraćeni oblik razgovora s Lukom Paljetkom. Cijeli razgovor potražite u tiskanom izdanju Glorije (br.963.)

Ovdje se možete pretplatiti na PDF izdanje Glorije – u elektronskom obliku možete preuzeti samo jedan broj, ali najviše štedite pretplatom na 24 mjeseca.

Linker
14. travanj 2024 02:51