PRAZAN HNK

Malobrojni glumci na komemoraciji Božidaru Oreškoviću

Zahvaljujem svim tatinim kolegama glumcima koji nisu došli na komemoraciju. To je užasno, više nikad neću ući u kazalište – rekla je kći pokojnog glumca Božidara Oreškovića, Sonja, nakon jučer održane komemoracije pred gotovo praznim gledalištem u zagrebačkom HNK, u kojem je Orešković proveo 42 godine, piše Jutarnji list.

Prizor praznih stolica na komemoraciji bio je uistinu poput samog povoda okupljanja – tužan. Na odavanju počasti umirovljenom kolegi, poznatom zagrebačkom glumcu koji je pronađen obješen prije tjedan dana u šljiviku nedaleko od svoje obiteljske kuće u Kozjači, bili su tek rijetki. Osim njegove tri kćeri, Larise te blizanki Sonje i Dine, posljednjim riječima od Oreškovića se oprostio vidno potreseni redatelj i glumac Dejan Aćimović.

KARIJERA U SLIKAMA: Uloge Božidara Oreškovića

– Moje prve uloge me vežu upravo uz Božu. Bio je čovjek uz kojeg je sve bilo lako, čovjek uz kojeg se osjećate dobro – rekao je kroz suze Aćimović. Izostanak Oreškovićevih kolega pokušala je opravdati ravnateljica Drame zagrebačkog HNK Sanja Ivić rekavši da se mnogi vjerojatno nisu pojavili zbog predstava koje imaju u Dubrovniku i na Brijunima, kao i prosvjeda radnika Croatia Airlinesa.

Na komemoraciji u HNK pojavili su se Špiro Guberina, Miro Šegrt, Duško Ljuština, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Kristijan Potočki, Mirna Medaković te još neke kolege.

Božidar Orešković, koji će ostati upamćen po brojnim ulogama, ali ponajprije po svom Riđanu iz “Kapelskih kresova”, pokopan je u srijedu u krugu obitelji.

Tina Premec / Jutarnji list

Linker
12. travanj 2024 11:31