OD TRONA DO ZATVORA

Marion Jones: Skupo sam platila laži

Američka sportašica Marion Jones (36), koja je u karijeri prošla put od olimpijskog trona do zatvora, na najteža pitanja ima vrlo jednostavne i bolno iskrene odgovore. Vjerojatno zato jer je do njih došla na najgori mogući način – metodom pokušaja i pogrešaka na vlastitoj koži, za što je platila najvišu cijenu. O vlastitom iskustvu, dugogodišnjem varanju javnosti, nezasluženim sportskim uspjesima, te zatvorskoj kazni i sramoti koje je zbog toga pretrpjela, danas priča svima koji je žele slušati na turneji “Take A Break” (Predahnite). Proteklog tjedna tako je tri dana predahnula u Hrvatskoj.

– Uvjerena sam da mladi mogu učiti ne samo iz vlastitih, nego i iz tuđih pogrešaka. Zbog toga sam ovdje – rekla nam je Marion Jones na početku razgovora u hotelu The Regent Esplanade, u kojem je odsjela.

Svojedobno najbrža žena na planeti, svjetska prvakinja i trostruka olimpijska pobjednica u atletici u Sydneyju 2000., koja je na istom natjecanju osvojila još dva brončana odličja, sedam godina kasnije ostala je bez svih medalja, rezultata i novčanih nagrada osvojenih nakon 1. rujna 2000. – zbog skandaloznog priznanja da uspjeh zahvaljuje ne samo mukotrpnim treninzima, nego i korištenju dopinga.

Na izdržavanje šestomjesečne zatvorske kazne u američki zatvor Fort Worth u Teksasu, na koju je osuđena zbog lažnog svjedočenja pred nadležnim američkim sudom, Lamine Diack, tadašnji predsjednik Međunarodne atletske federacije, ispratio ju je riječima: “Marion Jones će u povijesti atletike ostati upamćena kao jedna od najvećih prevarantica i lažljivica.”

– Izabrala sam krivo društvo i vjerovala riječima najbližih suradnika da moje laži i korištenje nedopuštenih stimulativnih sredstava nikada nitko neće otkriti i sankcionirati – ponavljala je Marion Jones svoju mantru na edukativnim susretima s hrvatskim školarcima, gimnazijalcima, studentima i sportašima. I poručila im da dobro razmisle o svemu što čine, jer im svaka nepromišljena odluka može uništiti život.

Na put s onu stranu zakona, morala i svih sportskih pravila Marion Jones je krenula u društvu ljudi s kojima je bila sportski, ali i privatno povezana, i koji su prije nje bili udaljeni sa sportskih borilišta zbog korištenja nedopuštenih stimulativnih supstanci poput steroida i hormona rasta. Njihova imena Marion Jonses danas ne želi niti spomenuti, ali je svima koji iole poznaju njezinu biografiju jasno o kome je riječ.

Jedan od njih je Cottrell J. Hunter (43), njen trener još iz studentskih dana na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini i bivši bacač kugle, za kojeg se udala 1998. Godinama prije toga bili su ljubavni par, ali su to tajili jer su univerzitetska pravila najstrože zabranjivala svaku privatnu veza između trenera i sportaša. Zbog toga je Hunter nakon vjenčanja izgubio licencu trenera sveučilišne atletske momčadi, a to je bio samo uvod u novu dramu. Dvije godine poslije, C. J. Hunter ‘pao’ je na antidopinškoj kontroli za vrijeme Olimpijskih igara u Sydneyju, što je, kako je objasnila Marion Jones u autobiografiji, veoma naštetilo njezinu ugledu i bilo ključni razlog za razvod 2002.

Da je mračnom društvu ipak bila sklona, pokazala je njezina iduća veza. U lipnju 2003. dobila je sina s američkim sprinterom i svjetskim rekorderom Timothyjem Montgomeryjem, koji je 2004. pao na antidopinškom testu zbog čega je zaradio dvogodišnju suspenziju. U jeku te afere potonuo je još mnogo dublje, a zbog pranja novca i preprodaje heroina trenutačno služi višegodišnju zatvorsku kaznu.

U zatvorskom intrevjuu svoju je bivšu partnericu opisao kao beskrupuloznu manipulatoricu, sposobnu rasplakati se pred kamerama i prevariti detektor laži, koja je za uspjeh, slavu i novac bila spremna gaziti preko leševa. Njihovog sina Marion Jones danas odgaja s drugim suprugom Obadeleom Thompsonom, sprinterom s Barbadosa, s kojim se vjenčala 2007. i dobila još dvoje djece – četverogodišnjeg sina Amira i dvogodišnju kćerkicu Evu-Marie.

– U društvu s kriminalcima vrlo je vjerojatno da ćete se i sami naći s onu stranu zakona. Pritom ćete naći stotinu opravdanja za svoje postupke i samozavaravati se kako ste žrtva vlastite nepromišljenosti i naivnosti – govori Marion Jones, kojoj je teret laži i prevara postao pretežak kad je upoznala sadašnjeg supruga i rodila mu sina.

– U tom trenutku sam shvatila da svojoj djeci, kad odrastu, neću moći pogledati u oči, ako ih budem odgajala u laži, jer se to protivi svim ljudskim i Božjim zakonima – nastavlja Marion Jones, kojoj je na putu iskupljenja i okajanja vlastitih grijega uvelike pomogla vjera. Danas živi skromno i zarađuje igrajući košarku u timu Tulsa Shock, presretna što je nakon svega pronašla snagu da se vrati na pravi put.

– Sve što sam proživjela očigledno mi je bilo potrebno da se promijenim i postanem osoba kakva sam danas – supruga i majka, koja svoje troje djece prehranjuje pošteno i časno, vlastitim rukama, u znoju lica svog – zaključuje Marion Jones.

Kruno Petrinović

Linker
26. travanj 2024 12:41