Što se kuhanja tiče, uvijek sam bio crna ovca u obitelji – sve dok nisam počeo voditi kulinarski show. A nakon što mjesec dana provedeš s ljudima kojima je gastronomija centar života, ne možeš ostati ravnodušan na sve te mirise i okuse. Malo-pomalo, i ja sam kod kuće počeo isprobavati ono što sam vidio u tuđim kuhinjama. U mom životu se, tako, dogodio potpuni zaokret: otkrio sam da, zapravo, volim kuhati – govori Marko Lušić , bivši voditelj Večere za 5.
Iako je izašao iz RTL-ova kulinarskog showa, 23-godišnji Zagrepčanin ostao je u gastronomskim sferama pa se tako ovih dana u njegovoj kuhinji ponovno isprobavaju novi recepti. Marko je, naime, odučio napraviti novi kulinarski show, i to u vlastitoj produkciji. Tri godine provedene na RTL-u pametno je iskoristio, naučio mnogo o televizijskom poslu i spreman je za nove izazove. Tematika će, doduše, ostati ista: kulinarstvo mu je postalo važan dio života, na veliko zadovoljstvo njegove obitelji. Markov otac, ekonomist Ante Lušić, vlasnik je nekoć poznatog zagrebačkog restorana Smokvica koji je u međuvremenu pretvoren u poslovni klub.
Mama i tata kuhaju najbolje
– U Rogoznici, odakle mi je otac rodom, baka i djed imali su pansion u kojem su godinama gostima pripravljali dalmatinske specijalitete. Ondje sam kao mali, s tatom i stricem, na rivi dočekivao koće s noćnim ulovom, koji je potom završavao u kuhinji moje bake i na tanjurima naših gostiju. No, iako sam odrastao uz svježu ribu, kapulu i brudete, dugo sam zaobilazio kuhinju u velikom luku, a roditelji su mi se živcirali što ne znam ni jaja ispeći. Stoga su moje gastronomske početke dočekali s oduševljenjem – govori Marko koji još živi s tatom Antom, mamom Marinom, ekonomisticom, te sestrom Teom (20). Priznaje da mu je najveći problem kad su mama i sestra na dijeti pa i on, protiv svoje volje, u tim razdobljima jede “posno”. Drugim riječima, umjesto komada mesa, za ručak dobije ribu i kuhano povrće.
– Volim meso i pašte, a ne mogu zamisliti dan bez pomfrita i palačinki s čokoladom. No, sve sam svjesniji da su mi tridesete blizu pa nastojim mijenjati prehrambene navike kako ne bih “natukao” trbuščić – kaže Marko, dodajući da mu je najveći gušt kuhati za prijatelje. Mnogi od njih bi rado da ih i češće poziva u goste jer su njegove večere pravi mali gastrotulumi. Prijatelji mu obvezno pomažu u pripremi jela, nazdravljajući pritom dobrim vinima, pa se katkad dogodi da zbog previše nazdravljanja – zagori večera.
– Što više znam o kulinarstvu, to bolje shvaćam važnost pravilnog odabira vina. Bijela mi više prijaju od crnih, a u zadnje vrijeme “navukao” sam se na kasnu berbu graševine goldberg iz Podruma Belje – govori Marko koji je ideju o svom showu razrađivao prošlo ljeto tijekom dvotjednog boravka u New Yorku. Bilo je to njegovo putovanje iz snova, na kojem je u potrazi za novim okusima obilazio restorane na rubnim dijelovima Manhattana. Bili su to uglavnom kvartovski restorančići s “dušom”, u kojima je pronašao inspiraciju za novi pothvat. Marko priznaje da mu je cilj dostići užitak kuhanja koji imaju njegovi roditelji dok vikendom spremaju obiteljske ručkove.
– Njihova predanost, koncentracija i raširene zjenice od ushita dok miješaju kuhačom, fascinirali su me od djetinjstva. Sada kad i sam kuham, sve ih više razumijem zašto me nisu primjećivali dok bi stajali uz štednjak. Kuhanje, naime, doista očarava – zaključuje Marko Lušić.
Sana Vitas
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....