INTERVJU

Martin Sagner: Dudek me prati kao sjena

Nekad smo se redovno družili uz reprize “Gruntovčana” i prisjećali se zgoda sa snimanja u Podravini. No, s godinama se društvo polako osipalo, bilo nas je sve manje i manje, i na kraju smo se prestali viđati. Možda je tako i bolje… Surađivao sam s brojnim filmskim i televizijskim ekipama, ali ni s jednom se nisam osjećao tako ugodno kao s mojim Gruntovčanima – kaže 78-godišnji zagrebački glumac Martin Sagner, legendarni Andrija Drašek Katalenić, zvani Dudek, iz kultnog serijala snimljenog prije 36 godina. Iako se “Gruntovčani” na HTV-u repriziraju deveti put, i danas su jedan od najgledanijih serijala.

Posljednji je put nastupio u kazalištu prije pet godina, u predstavi “Šah-mat” Željka Senečića, glu­­meći profesora. Tada je sišao sa scene, na kojoj je trajao od 1955. Bio je i zastupnik u prva dva saziva Hrvat­­skog sabora, a od 1996., kad se povukao iz politike, uživa u mirovini. Iz svog stana na zagrebačkoj Malešnici danas rijetko izlazi jer nije mu lako silaziti niz 80 stuba, s četvrtog kata u zgradi bez dizala, koje je nekoć svladavao poput vjeverice.

– Najljepše mi je biti doma. Naviknuo sam se biti sam dok supruga radi, a sinovi su na fakultetu. Ali nikad mi nije dosadno, čitam kajkavske pjesme, svaki dan bilježim svoja razmišljanja, zasviram tamburicu ili violinu. Tri su mi stvari u životu najvažnije – obitelj, glazba i domovina – i sve to imam. Imam svoja “dva domobrana” Frana i Davora, i ženu Zoricu, kućnog žandara, koja nas trojicu drži pod kontrolom. No, nismo mi neposlušni i hoćemo joj pomoći, ne zato što moramo, nego nam to čini veselje – kaže Martin Sagner ponosan na svoje sinove – 21-godišnjeg Frana, studenta šumarstava, i 19-godišnjeg Davora, koji studira programsko inženjerstvo.

Obojica su i vrsni rukometaši. Rođeni su u njegovu trećem braku, s 30-ak godina mlađom Zoricom Bajgot-Sagner iz Mikleuške kod Kutine, inženjerkom šumarstva koja u Hrvatskom lovačkom savezu radi kao referentica.

Nakon dva propala braka, dogodila mu se, kaže, treća sreća. Upoznali su se, doslovce, u lovu u Moslavini, a Zorica je tada bila među rijetkim ženama lovcima. No, tko je koga ulovio? – Međusobno smo se lovili – kaže Sagner. – Shvatili smo da oboje volimo prirodu i druženje, i to je bio razlog što smo osnovali obitelj. Jagoda Zamoda

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Sve o životu i karijeri Martina Sagnera pročitajte u tiskanom izdanju Glorije (br.844) ili se pretplatite na PDF izdanje .

Linker
26. travanj 2024 15:51