PAMETNA I TALENTIRANA

Mayim Bialik: Prije audicije nisam znala tko je Sheldon Cooper

Mladi znanstvenici glavni su likovi američkog humorističnog serijala “Teorija velikog praska” koji se prikazuje i kod nas, no od cijele glumačke postave samo se Mayim Bialik (36) doista može pohvaliti – doktoratom. Glumica koja u serijalu igra Amy Farrah Fowler, djevojku glavnog lika Sheldona Coopera, već je s 11 godina stala pred kamere u hororu “Pumpkinhead”, a poslije tumačila i glavnu ulogu u popularnom serijalu “Blossom”.

Nakon srednje škole odustala je od glume i upisala studij te doktorirala neuroznanost na UCLA-u. Na fakultetu se zaljubila u kolegu Michaela Stonea, za kojeg se 2003. i udala te dobila sinove Milesa Roosevelta (7) i Fredericka Heschela (4). Zbog njih je prekinula znanstvenu karijeru, pa je neko vrijeme bila kućanica i brinula se za djecu, a onda se odlučila vratiti poslu, ali ne znanosti, nego glumi – jer joj ona ostavlja mnogo više slobodnog vremena.

No, ni znanost nije posve zanemarila. Kao pristalica takozvanog “povezujućeg roditeljstva”, koji preporučuje prirodan porođaj kod kuće i dojenje do kasnije dobi ako to dijete želi, ove je godine objavila knjigu o roditeljstvu “Beyond the Sling”, koja je u Americi vrlo dobro primljena.

U serijalu “Teorija velikog praska” prvi se put pojavila u trećoj sezoni, a ove je godine bila nominirana i za Emmy za najbolju sporednu glumicu.

Kako ste dobili ulogu u “Teoriji velikog praska”? – Prije audicije nisam znala ni što je “Teorija velikog praska”, niti tko je Sheldon Cooper. No, agent mi je objasnio da traže žensku verziju Sheldona, pa sam na internetu potražila što o njemu pišu. Palo mi je na pamet da Amy tumačim kao osobu koja uopće ne uspostavlja kontakt očima s drugima, što se svidjelo producentima na audiciji. Na žalost, takvo bi ponašanje izgledalo previše čudno pa sam je na kraju ipak drugačije glumila.

Pomaže li vam na snimanje to što ste doista znanstvenica? – Istina je da je to mala prednost, i to zna biti zabavno. Jim Parsons, koji glumi Sheldona, kaže da sam jedina osoba na setu koja doista razumije svaku riječ koju glumci izgovore.

Hoćete li sinovima dopustiti da, ako to požele, počnu glumiti u djetinjstvu? – Mislim da im to ne mogu zabraniti, ali ja ih neću vozikati po audicijama, a nemaju dadilju koja bi to radila umjesto mene. Uostalom, moji su sinovi vrlo osjećajni i mislim da im se ne bi svidio ovaj svijet. Mlađi zasad želi biti profesionalni igrač baseballa, a stariji vatrogasac ili policajac, što su po mojem sudu mnogo sigurnije profesije. A i nisu naviknuti dobivati lizalice kada nešto dobro naprave.

Kako ste upoznali supruga? – To je prava štreberska ljubavna priča. Upoznali smo se na fakultetu i to na predavanju o složenim matematičkim zadacima. Oboje smo u rukama držali kalkulatore i brzo smo se složili da bismo mogli biti partneri u projektima. Uskoro smo počeli hodati, a nakon pet godina smo se vjenčali.

Josip Jurčić

Pročitali ste skraćeni intervju s glumicom Mayim Bialik. Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Glorije (br. 927) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
27. travanj 2024 04:08