DVOBOJ U HAREMU

Meryem Uzerli i Cansu Dere - rat zvijezda

Baš kad je odnos Sulejmana Ve­­ličanstvenog i njegove Hurem postao tako idiličan da su se gledatelji već počeli dosađivati od tolike sreće i sklada, u palaču Topkapi stigla je tajanstvena djevojka koja je osvojila srce ve­­likog osmanskog vladara. Iranka Firuze, koju glumi jedna od najvećih zvijezda turskih sapunica, 32-godišnja Cansu Dere , ponovno će u Su­­lejmanov harem unijeti strast i požudu te izludjeti ljubomorom njegovu zakonitu ženu Hurem.

Firuze je fiktivni lik, rođakinja safavidskog vladara Aslana, kupljena na tržnici robova i dovedena u harem, gdje postaje prva dama mlade sultanije Mihrimah. Ljepotica egzotičnog izgleda zavodi moćnog sultana najprije trbušnim plesom, a obara ga s nogu svojim poznavanjem poezije i sviranjem harfe. Firuze će postati opasna konkurentica Hurem, s kojom će ući u nemilosrdnu borbu za Sulejmanovu ljubav i naklonost – do posljednjeg daha.

Iako je iza nje mnogo dobrih uloga – među ostalim u serijalu “Sila”, koji je trenutačno glav­­ni konkurent “Sulejmanu” u hrvatskom televizijskom prostoru, te u lani vrlo gledanom “Ezelu” – Cansu Dere se za ulogu Firuze dugo pripremala. Istraživala je, kaže, povijesne spise iz 16. stoljeća, učila svirati harfu, plesati, recitirati osmansku poeziju…

Uz glumicu takvog imidža, karizmu koju ima Halit Ergenc te popularnost ovog TV serijala, ne čudi da je epizoda u kojoj je pao prvi poljubac Firuze i Sulejmana srušila sve rekorde gledanosti u Turskoj. Cansu Dere je glumila u prvih deset epizoda 3. sezone “Sulejmana Veličanstvenog”, što joj je bio prvi angažman otkako je prije godinu i pol završila snimanje “Ezela”.

A čim se pojavila u seriji, turska javnost se podijelila na “obožavatelje Hurem” i “obožavatelje Firuze”. U medijima i na internetskim forumima vodile su se rasprave koja je od njih ljepša, koja je bolja glumica i čiji je lik simpatičniji i draži. Neosporno, i Cansu Dere i tri godine mlađa Meryem Uzerli su vrlo atraktivne žene, iako posve različite. A koliko su te suprotnosti pridonijele dramskoj napetosti u serijalu, toliko su njihovi različiti životni putevi, kontrastan izgled i stil života zaintrigirali milijunsku publiku “Sulejmana Veli­čan­stvenog”.

Maja Kuzmanović

Pročitali ste dio teksta o zvijezdama turske serije ‘Sulejman Veličanstveni’. Detalje o glumicama Meryem Uzerli i Cansu Dere potražite u novom broju Glorije (br.943) ili se pretplatite na PDF izdanje .

Linker
18. travanj 2024 03:19