EKSKLUZIVNI INTERVJU

Michelle Yeoh: Veliko vjenčanje je noćna mora

Za glumicu koja se proslavila u borilačkim filmovima, Michelle Yeoh (47), zvijezda filmova “Sutra nikad ne umire” i “Tigar i zmaj”, izgleda neobično krhko – u što smo se uvjerili i kad je nedavno sa zaručnikom Jeanom Todtom (64) došla u Hrvatsku radi dogovora o pokretanju velike UN-ove kampanje o sigurnosti na cestama – on kao predsjednik Svjetske automobilističke federacije, ona kao globalna ambasadorica kampanje Učinimo ceste sigurnijima. Par je posjetio Zagreb i Dalmaciju, a u Splitu ih je primio i gradonačelnik Željko Kerum.

Rođena u imućnoj kineskoj obitelji u Maleziji – njezin je otac Kian Teik Yeoh utjecajni političar – Michelle Yeoh se školovala u Engleskoj i u djetinjstvu sanjala da će postati balerina. Očito je bila nadarena jer je čak diplomirala na Kraljevskoj plesnoj akademiji, ali joj je ozljeda kralježnice uništila snove o baletnoj karijeri. No, počela je sanjati druge snove: pobijedila je na izboru za Miss Malezije, a zatim zahvaljujući ljepoti i plesnom iskustvu postala filmska zvijezda, najprije u Hong Kongu, a zatim i u Hollywoodu. Nakon neuspješnog braka s hongkonškim biznismenom Dicksonom Poonom, za kojeg je bila udana od 1988. do 1992., ljubavnu sreću je 2004. našla u naručju Jeana Todta, koji je tada bio šef Ferrarijevog tima u Formuli 1. Preko njega se sprijateljila i sa Slavicom Radić, koja je tada bila udana za Bernieja Ecclestonea.

– Godinama me nagovarala da dođem u Hrvatsku i opisivala mi ljepote vaše zemlje. Čuli smo se i nedavno, i žao mi je što je prije nekoliko dana otišla odavde pa se nećemo sresti – rekla je na početku razgovora.

Kako ste postali globalna ambasadorica kampanje Učinimo ceste sigurnijima? – U kampanju sam se uključila u Vijetnamu. Do prije dvije godine ondje nije bilo zakonom propisano da motociklisti moraju nositi kacigu, iako je u toj zemlji registrirano čak 26 milijuna motocikala. Nije nimalo čudno vidjeti oca s dvoje ili troje djece kako se na motoru voze po gradu. Možete pretpostaviti koliko je bilo nesreća te koliko su one bile kobne za vozače bez kacige. U Vijetnamu su me zamolili da budem glasnogovornica kampanje za nošenje kacige i rado sam pristala, a kada preuzmem novu obvezu, želim joj se u potpunosti posvetiti. Saznala sam grozne statistike, poput one da u svijetu u prometu svakih šest sekundi pogine jedno dijete.

Kakav ste vi vozač? – Ja uopće ne vozim. Možda vam je to najbolji odgovor. Svatko mora znati svoje granice, a ja priznajem da se užasno loše orijentiram i za volanom bih bila opasna i za sebe, i za druge. Uostalom, Jean je odličan vozač pa se ne moram brinuti o tome.

Gdje je danas vaš dom? – Malezija će uvijek biti moj dom. Ondje sam odrasla i ondje živi moja obitelj. No, glumačku karijeru sam započela u Hong Kongu i to nikad ne zaboravljam. Volim i Europu, gdje sada živim.

Kako se vaš zaručnik Jean Todt snašao u Maleziji? – Ugodno sam se iznenadila kad sam vidjela kako se lagano priviknuo na Maleziju. Obožava naša začinjena jela, poput curryja, i doista se odlično prilagodio. Moja ga obitelj obožava. Doduše, zemlja mu nije nepoznata jer je godinama dolazio onamo na utrke Formule 1.

Voditelj press konferencije u Zagrebu stalno vas je predstavljao kao njegovu suprugu. Jeste li se vjenčali? – Bitno je da se volimo, poštujemo i razumijemo. To je važnije od papira.

Znači, ne maštate o velikom romantičnom vjenčanju? – Nikako. Možete li samo zamisliti koliko je stresno i komplicirano organizirati savršeno vjenčanje za 400 ili 500 gostiju? Za mene to nije san, već noćna mora.

Josip Jurčić

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli intervju s Michelle Yeoh pronađite u novom broju Glorije (br. 812) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
29. travanj 2024 02:51